Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novi glavni tužitelj Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Serge Brammertz, rekao jeda u ovom trenutku ne planira izvješće o suradnji Srbije s ICTY-jem.


Slovenija, koja od 1. siječnja predsjeda Europskom unijom, najavila je da će svoje partnere pokušati uvjeriti na sastanku potkraj siječnja da sa Srbijom potpišu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Vlada potpuno surađuje s Haškim sudom' Slika nije dostupna 'Srbija napreduje, ali nema potpune suradnje'

'Puna suradnja', koja nije ostvarena, kako je to ocijenila bivša
tužiteljica Carla del Ponte, službeni je uvjet kojim EU uvjetuje
potpisivanje SSP-a, prvog institucionalnog okvira suradnje između države aspirantice za članstvo i Unije.

'Što se tiče suradnje Srbije, tužitelj Brammertz neće nikakvu novu procjenu donositi sada, osim ako ne dođe do važnih promjena koje bi to opravdale', kazala je njegova glasnogovornica Olga Kavran.

U međuvremenu, 'na snazi je izvješće koje je u prosincu podnijela del Ponte', dodala je Kavran.

Slovenija je u petak naznačila da će na sastanku 28. siječnja u Bruxellesu pokušati predstavnike ostalih 26 članica EU uvjeriti da potpišu SSP sa Srbijom.

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel trebao bi u
srijedu otputovati u Den Haag i razgovarati s Brammertzom te s Maximeom Verhagenom, nizozemskim kolegom po dužnosti.

I Nizozemska i Belgija protive se srbijanskom približavanju EU sve dok Beograd ne ispuni tražene uvjete o izručenju osumnjičenih ratnih zločinaca, poglavito Ratka Mladića i Radovana Karadžića.