Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bošnjaci prijete iseljenjem iz Srebrenice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić posebnom je izjavom najavio pokretanje službene inicijative da se Srebrenici osigura posebni status.

"S obzirom na to kako je Međunarodni sud pravde (ICJ) odlučio da su vlasti RS u Srebrenici počinile genocid, mora se početi s uspostavom posebnog statusa za tu bivšu zaštićenu zonu Ujedinjenih naroda i za ostale općine istočne Bosne iz kojih potiču žrtve genocida", stoji u Silajdžićevoj izjavi.

Pročitajte i ovo Sarajevo Alarmantno stanje Sarajevo je drugi najzagađeniji grad na svijetu: Zbog kvalitete zraka godišnje umre 3300 ljudi Požar trgovačkog centra u Sarajevu - 6 Vatrogasci na terenu VIDEO/FOTO Gori trgovački centar u Sarajevu: Vatra zahvatila i hotel, čule se eksplozije

Bošnjački povratnici u Srebrenicu najavili su kolektivno iseljavanje s područja te općine uz tvrdnju kako im je život nemoguć zbog stalnih pritisaka lokalnih Srba i vlasti Republike Srpske.

Kako u utorak prenose mediji u Bosni i Hercegovini Inicijativni odbor za kolektivno iseljenje povratnika u Srebrenicu izdao je proglas u kojemu je najavio odlazak Bošnjaka već za 14. ožujka.

"Ukazujemo na neodrživost ostanka u Srebrenici i upućujemo posljednje upozorenje najodgovornijim dužnosnicima međunarodne zajednice i domaćih tijela vlasti da žurno pristupe izradi programa i konkretnih mjera koje bi naš život učinile podnošljivim i dostojanstvenim", stoji u proglasu kako ga citira "Oslobođenje".

Zamjenik načelnika općine Ramo Dautbašić pojasnio je kako su problem povratnicima stalne prijetnje i policijska privođenja Bošnjaka koje se tereti da su počinili ratne zločine.

Posebni problem su i projekti obnove u kojima se Bošnjake zaobilazi.

"Nepravda koju trpe bošnjački povratnici u Srebrenicu prešla je
granicu izdržljivosti i mi smo se odlučili na kolektivno iseljenje",
kazao je Dautbašić kako ga citira "Dnevni avaz".

S takvom se ocjenom slaže i općinski načelnik Abdurahman Malkić. "Ovdje je teško biti Bošnjak jer se sve čini da se iz općine istjeraju oni koji su se u nju vratili", kazao je Malkić.

Reagirajući na najave iseljenja Bošnjaka iz Srebrenice, predsjednik Vlade RS Milorad Dodik pozvao je povratnike da to ne čine.

"Apsolutno demantiram da je bilo što loše učinjeno prema povratnicima u Srebrenicu. Ovo može biti samo ispolitizirana priča koja treba osigurati dodatnu pritisak na samu RS", kazao je Dodik.

Pri tom je pozvao predstavnike srebreničkih Bošnjaka na razgovor o problemima koje imaju no istaknuo je kako ih ne može spriječiti da napuste tu općinu ako oni to doista namjeravaju učiniti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene