Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OPĆI IZBORI

Ekipa Dnevnika Nove TV u BiH uoči izbora: Napetosti samo rastu, sve je teže pobrojati mlade koji se iseljavaju...

Aktualno Galerija Mostar - 1 Mostar - 1 Foto: DNEVNIK.hr Mostar - 2 Mostar - 2 Foto: DNEVNIK.hr Mostar - 3 Mostar - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Mostar - 4 Galerija 1/4 >>
Za manje od 12 sati u Bosni i Hercegovini otvorit će se birališta te će tamošnji građani izaći na uvjerljivo najkompliciranije izbore u Europi, ako ne i šire. Od reforme takvog izbornog sustava ni ovaj put nema ništa - pa Hrvatima u BiH opet prijeti preglasavanje, a napetosti samo rastu.

Mostar je političko sjedište Hrvata iz BiH, koji i na ove izbore idu bez svih prava koja im jamči Daytonski ustav. HDZ BiH očekuje dobar rezultat Borjane Krišto, kandidatkinje za predsjedništvo i glavne suparnice Željka Komšića.

Josip Merdžo iz HDZ-a BiH kaže kako će Krišto dobiti uvjerljivo najveći broj hrvatskih glasova i za njih je na neki način pobjednica izbora za hrvatskog člana Predsjedništva.

"No kao što znate, zbog okolnosti, izbornih pravila i brojnosti onih koji mogu dati glas Željku Komšiću, do samog kraja prebrojavanja glasova, neće ništa biti izvjesno", poručio je Merdžo.

Hrvatska republikanska stranka ju ne podržava, sasvim suprotno: zamrznuli su članstvo u Hrvatskom narodnom saboru, tvrde da HDZ BiH od majorizacije Hrvata u Federaciji ima debele koristi.

"Kandidaturom Borjane Krišto žele zadržati uzde Predsjedništva u svojim rukama, i u slučaju da pobijedi imat će sluškinju, pod navodnicima rečeno, u predsjedništvu“, poručuje Slaven Raguž iz Hrvatske republikanske stranke.

Brine ih i transparentnost na biračkim mjestima, baš kao i SDP BiH. Ipak vjeruju u pobjedu svog kandidata Denisa Bećirovića za bošnjačkog člana predsjedništva, a kad je izborna reforma u pitanju, SDP je na liniji priče o BiH kao o građanskoj državi.

Arman Zalihić iz SDP-a BiH ističe kako "oni idu ka građanskom, ka rješavanju presude Europskog suda za ljudska prava Sejdić-Finci i drugim slučajevima, da se otkloni ta diskriminacija i da polako počnu usuglašavati BiH zakonodavstvo s europskom pravnom stečevinom i da polako krenu ka Europskoj uniji".

Pročitajte i ovo Saud Arnautović, predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH UOČI IZBORA Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH za Dnevnik Nove TV o sigurnosnm prijetnjama: ''Poduzete su sve mjere''

Pročitajte i ovo Hrvati u Republici Srpskoj: Ilustracija - 5 Izbori u nedjelju Kako žive Hrvati u Republici Srpskoj? "Ne bih nikad otišla iz ovog grada"

HDZ BiH ipak smatra da je reforma nakon izbora moguća.

"Dakle da se redefiniraju pravila o popunjavanju Doma naroda, ali to je u rukama visokog predstavnika", dodaje Merdžo.

Najjača bošnjačka stranka, SDA, smatra da ono što traže Hrvati nije provedivo.

"Izbor članova predsjedništva BiH mogao se riješiti na način da se oni biraju u parlamentu. To bi bila više funkcija ceremonijalnog karaktera, oni bi imenovali ambasadore, a njihove bi se funkcije prebacile na Vijeće ministara, o tome se uvijek može napraviti debata", kaže Amir Šelo iz SDA.

Sve u svemu, BiH ide na nove izbore sa starim zabludama.

Sigurno je samo jedno: dok se politička kriza produbljuje, u Federaciji je sve teže pobrojati mlade ljude koji se iseljavaju.

Od nedjelje, 2. listopada Dnevnik Nove TV možete pratiti od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene