Za manje od 12 sati u Bosni i Hercegovini otvorit će se birališta te će tamošnji građani izaći na uvjerljivo najkompliciranije izbore u Europi, ako ne i šire. Od reforme takvog izbornog sustava ni ovaj put nema ništa - pa Hrvatima u BiH opet prijeti preglasavanje, a napetosti samo rastu.

Galerija Mostar - 1 Mostar - 2 Mostar - 3 +0 Mostar - 4

Mostar je političko sjedište Hrvata iz BiH, koji i na ove izbore idu bez svih prava koja im jamči Daytonski ustav. HDZ BiH očekuje dobar rezultat Borjane Krišto, kandidatkinje za predsjedništvo i glavne suparnice Željka Komšića.

Josip Merdžo iz HDZ-a BiH kaže kako će Krišto dobiti uvjerljivo najveći broj hrvatskih glasova i za njih je na neki način pobjednica izbora za hrvatskog člana Predsjedništva.

"No kao što znate, zbog okolnosti, izbornih pravila i brojnosti onih koji mogu dati glas Željku Komšiću, do samog kraja prebrojavanja glasova, neće ništa biti izvjesno", poručio je Merdžo.

Hrvatska republikanska stranka ju ne podržava, sasvim suprotno: zamrznuli su članstvo u Hrvatskom narodnom saboru, tvrde da HDZ BiH od majorizacije Hrvata u Federaciji ima debele koristi.

"Kandidaturom Borjane Krišto žele zadržati uzde Predsjedništva u svojim rukama, i u slučaju da pobijedi imat će sluškinju, pod navodnicima rečeno, u predsjedništvu“, poručuje Slaven Raguž iz Hrvatske republikanske stranke.

Brine ih i transparentnost na biračkim mjestima, baš kao i SDP BiH. Ipak vjeruju u pobjedu svog kandidata Denisa Bećirovića za bošnjačkog člana predsjedništva, a kad je izborna reforma u pitanju, SDP je na liniji priče o BiH kao o građanskoj državi.

Arman Zalihić iz SDP-a BiH ističe kako "oni idu ka građanskom, ka rješavanju presude Europskog suda za ljudska prava Sejdić-Finci i drugim slučajevima, da se otkloni ta diskriminacija i da polako počnu usuglašavati BiH zakonodavstvo s europskom pravnom stečevinom i da polako krenu ka Europskoj uniji".

Saud Arnautović, predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH za Dnevnik Nove TV o sigurnosnm prijetnjama: ''Poduzete su sve mjere''

Hrvati u Republici Srpskoj: Ilustracija - 5 Kako žive Hrvati u Republici Srpskoj? "Ne bih nikad otišla iz ovog grada"

HDZ BiH ipak smatra da je reforma nakon izbora moguća.

"Dakle da se redefiniraju pravila o popunjavanju Doma naroda, ali to je u rukama visokog predstavnika", dodaje Merdžo.

Najjača bošnjačka stranka, SDA, smatra da ono što traže Hrvati nije provedivo.

"Izbor članova predsjedništva BiH mogao se riješiti na način da se oni biraju u parlamentu. To bi bila više funkcija ceremonijalnog karaktera, oni bi imenovali ambasadore, a njihove bi se funkcije prebacile na Vijeće ministara, o tome se uvijek može napraviti debata", kaže Amir Šelo iz SDA.

Sve u svemu, BiH ide na nove izbore sa starim zabludama.

Sigurno je samo jedno: dok se politička kriza produbljuje, u Federaciji je sve teže pobrojati mlade ljude koji se iseljavaju.

Od nedjelje, 2. listopada Dnevnik Nove TV možete pratiti od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju