Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVI MODEL ZA OTPAD

Tomaševića uzrujalo pitanje o volumenu vrećica za otpad: "Svatko može staviti vrećicu u kadu i uliti vodu pa provjeriti"

Aktualno Galerija Tomislav Tomašević Tomislav Tomašević Foto: DNEVNIK.hr Tomislav Tomašević Tomislav Tomašević Foto: DNEVNIK.hr +0 Davor Vić Galerija 1/3 >>
Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević održao je konferenciju za medije u povodu prvog dana uvođenja novog modela prikupljanja otpada u Gradu Zagrebu.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević održao je konferenciju za medije u povodu prvog dana uvođenja novog modela prikupljanja otpada u Gradu Zagrebu.

"Ne kupuje se samo vrećica, već usluga. Odlučili smo se za taj model jer je najjeftiniji, kako usluga odvoza ne bi znatno poskupjela. Fiksna naknada je višestruko manja nego u drugim gradovima", kazao je Tomašević.

Istaknuo je da Zagreb zaostaje dosta za ostatkom europskih gradova. "Prvi cilj je povećati postotak odvajanja", kazao je gradonačelnik.

U više od 50 posto slučajeva, spremnici su se maknuli s javnih površina. "Danas počinje proces koji će trajati - ni u jednom gradu nije išao preko noći. Naravno da će biti uhodavanja. Vjerujem u ovaj grad i građane", rekao je.

Kazao je da komunalni redari neće otvarati ZG vrećice. "Stotinjak komunalnih redara će informirati građane o novom modelu. Oni koji ne mogu imati spremnike u centru grada, mogu isključivo u ZG vrećici odložiti uz fasadu da što manje smeta. To mogu napraviti od 20-22 sata, osim nedjelje", pojasnio je Tomašević.

Istaknuo je da je prodano više od pola milijuna paketa ZG vrećica. "Uvjeren sam da će oni koji to nisu napravili, to učiniti ovih dana", rekao je Tomašević.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna još jedan dan Prodano 4,5 milijuna ZG vrećica, Tomašević: "Građani očito žele red"

"Radnici Čistoće su oni koji će raditi u tri smjene da grad bude čist, ali za to treba suradnja građana", naglasio je te dodao da će se tri seta podzemnih spremnika ugraditi u sljedećih mjesec i pol.

U proljeće bi ih trebalo ugraditi još 50-ak, dodao je.

Tomašević je rekao da ne može vjerovati da se govori da su zapremine vrećica manje od deklariranih. "Svatko može staviti vrećicu u kadu i uliti vodu pa provjeriti", kazao je Tomašević.

Iako edukacija još uvijek traje, od ponedjeljka kreću novčane kazne. "Nama nije u cilju kažnjavanje, već imati red u gradu", kazao je.

Direktor Čistoće Davor Vić je kazao da netko "radi sprdačinu" od cijena spremnika za odvajanje otpada. Tomašević je rekao da je Grad izdao 200 rješenja za izradu bokseva. "Da je grad išao u centraliziranu nabavu, to bi išlo kompliciranije", pojasnio je Tomašević te dodao da vjeruje da će se korigirati cijene za bokseve.

"U centru grada će biti malo stroži režim jer ne želimo ZG vrećice po gradu", rekao je Tomašević. Osvrnuo se na manjak vrećica u trgovinama. "Ljudi pokupuju paket od 10 vrećica pa neće stalno kupovati. Određeni trgovački lanci su u zadnji čas pristali o minimalnim maržama", rekao je Tomašević.

"Morali smo iznajmiti kamione, njih deset, koji će doći sljedeći tjedan", rekao je Vić. "Nije ovo najveća promjena od preuzimanja vlasti, već najveća promjena u 20 godina oko gospodarenja otpada. Nisam izabran da stvari ostanu iste, već da radim promjenu", zaključio je Tomašević uvjerenja da će uspjeti novi model, kao i da će uspjeti on kao gradonačelnik.

Pročitajte i ovo Razvrstavanje smeća kako razdvajati VIDEO Na snagu stupio novi sustav naplate i odvoza otpada: Pogledajte detaljan vodič

Iako se očekivalo da prokomentira jutrošnju tragediju u Trnskom, gdje je jedna osoba poginula nakon eksplozije plinske boce u stanu, Tomašević to nije učinio, već je naglasio da je konferencija bila isključivo vezana za novi model, a da će na popodnevnoj konferenciji za medije govoriti o nemilom događaju u Novom Zagrebu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene