Opći izbori u Bosni i Hercegovini su pred vratima - održat će se u nedjelju, a u Republici Srpskoj vlada pravo predizborno ozračje, u kojem se na svakom koraku pojavljuje lice jedno od kandidata.

Galerija Hrvati u Republici Srpskoj: Ilustracija - 5 Hrvati u Republici Srpskoj: Ilustracija - 2 Hrvati u Republici Srpskoj: Ilustracija - 3 +5 Hrvati u Republici Srpskoj: Ilustracija - 4

Opći izbori u Bosni i Hercegovini održat će se u nedjelju. Reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič snimio je predizborno ozračje u Republici Srpskoj, koja je spremna za još jedne izbore.

Plakati kandidata iskaču sa svih strana, ali odluka je na biračima. "Vidim strašnu bijedu, mentalnu, financijsku, ekonomsku - sve", rekla je biračica Alida. "Da se ne priča o nacionalizmu, nego da bolje živimo. To je davno trebalo ostati iza nas", rekao je Stefan.

Više od tri i pol milijuna stanovnika živi u Bosni i Hercegovini. U Republici Srpskoj je 81,51% Srba, 13,99% Bošnjaka i tek 2,42% Hrvata.

Gospođa Katarina Hrvatica je koja živi u Trebinju. Tu ju je i rat zatekao "Ne osjećam se kao građanin drugog reda, ni pod razno. Ovdje nam je sve super. Idemo u crkvu, slavimo slave, svece. Prihvaćeni smo i poštovana sam", rekla je.

Ilustracija U vrijeme podjela u BiH, ovo malo mjesto primjer je suživota: "Što god se kod nekoga događa, tu smo. I za zapjevati i za zaplakati"

Ministar Gordan Grlić Radman Grlić Radman pozvao Hrvate u BiH da masovno izađu na izbore i spriječe preglasavanje

No, činjenica je da je nakon rata jako puno Hrvata prognano iz Republike Srpske. I mnogi se vjerojatno nikad neće vratiti. "Ne bih nikad otišla iz ovoga grada - tu mi je sve. Prabaka sam... Lagala bih kad bih rekla da su mi nešto ružno napravili", dodala je.

Ali, trend iseljavanja je vidljiv, kaže Artur. "Da mogu otišao bih i ja, ali starce ne primaju, samo mlađe ljude...Većinom je politika kriva za to", rekao je.

Trebinje je posljednjih godina i mjesto gdje Hrvati dolaze na izlet i na dobar ručak. "Oni kod nas, a mi kod njih odemo raditi", rekla je stanovnica Trebinja Eržbet Kovač.

Kad je riječ o vlasti, Hrvati imaju potpredsjednika Republike Srpske, predstavnike u Skupštini, delegate u Vijeću naroda te ministre u Vladi. Jedino je pitanje - rade li dovoljno za bolji život svojih sugrađana?

Od nedjelje, 2. listopada Dnevnik Nove TV možete pratiti od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju