Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori u nedjelju

Kako žive Hrvati u Republici Srpskoj? "Ne bih nikad otišla iz ovog grada"

Aktualno Galerija Hrvati u Republici Srpskoj: Ilustracija - 5 Hrvati u Republici Srpskoj: Ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr Hrvati u Republici Srpskoj: Ilustracija - 2 Hrvati u Republici Srpskoj: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Hrvati u Republici Srpskoj: Ilustracija - 3 Hrvati u Republici Srpskoj: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Hrvati u Republici Srpskoj: Ilustracija - 4 Hrvati u Republici Srpskoj: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +4 Hrvati u Republici Srpskoj: Ilustracija - 1 Galerija 1/9 >>
Opći izbori u Bosni i Hercegovini su pred vratima - održat će se u nedjelju, a u Republici Srpskoj vlada pravo predizborno ozračje, u kojem se na svakom koraku pojavljuje lice jedno od kandidata.

Opći izbori u Bosni i Hercegovini održat će se u nedjelju. Reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič snimio je predizborno ozračje u Republici Srpskoj, koja je spremna za još jedne izbore.

Plakati kandidata iskaču sa svih strana, ali odluka je na biračima. "Vidim strašnu bijedu, mentalnu, financijsku, ekonomsku - sve", rekla je biračica Alida. "Da se ne priča o nacionalizmu, nego da bolje živimo. To je davno trebalo ostati iza nas", rekao je Stefan.

Više od tri i pol milijuna stanovnika živi u Bosni i Hercegovini. U Republici Srpskoj je 81,51% Srba, 13,99% Bošnjaka i tek 2,42% Hrvata.

Gospođa Katarina Hrvatica je koja živi u Trebinju. Tu ju je i rat zatekao "Ne osjećam se kao građanin drugog reda, ni pod razno. Ovdje nam je sve super. Idemo u crkvu, slavimo slave, svece. Prihvaćeni smo i poštovana sam", rekla je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kako žive Hrvati u Federaciji U vrijeme podjela u BiH, ovo malo mjesto primjer je suživota: "Što god se kod nekoga događa, tu smo. I za zapjevati i za zaplakati"

Pročitajte i ovo Ministar Gordan Grlić Radman bliži se nedjelja Grlić Radman pozvao Hrvate u BiH da masovno izađu na izbore i spriječe preglasavanje

No, činjenica je da je nakon rata jako puno Hrvata prognano iz Republike Srpske. I mnogi se vjerojatno nikad neće vratiti. "Ne bih nikad otišla iz ovoga grada - tu mi je sve. Prabaka sam... Lagala bih kad bih rekla da su mi nešto ružno napravili", dodala je.

Ali, trend iseljavanja je vidljiv, kaže Artur. "Da mogu otišao bih i ja, ali starce ne primaju, samo mlađe ljude...Većinom je politika kriva za to", rekao je.

Trebinje je posljednjih godina i mjesto gdje Hrvati dolaze na izlet i na dobar ručak. "Oni kod nas, a mi kod njih odemo raditi", rekla je stanovnica Trebinja Eržbet Kovač.

Kad je riječ o vlasti, Hrvati imaju potpredsjednika Republike Srpske, predstavnike u Skupštini, delegate u Vijeću naroda te ministre u Vladi. Jedino je pitanje - rade li dovoljno za bolji život svojih sugrađana?

Od nedjelje, 2. listopada Dnevnik Nove TV možete pratiti od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene