Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Papa Franjo je u subotu navečer upozorio mlade na opasnost da ih vlastita udobnost i video igrice "ošamute i otupe" pozvavši ih da ne budu ravnodušni prema patnjama drugih.


Papa se u subotu navečer obratio mnoštvu od više od milijun ljudi, po procjeni sigurnosne službe, okupljenih na golemom travnjaku u Brzegiju, petnaestak kilometara od Krakova. To bdjenje, uobičajeni dio programa Svjetskog dana mladih održano je nepuna 24 sata prije kraja "Katoličkog Woodstocka", kako nazivaju SDM smjerajući na glazbeni festival organiziran u kolovozu 1969. na sjeveroistoku Sjedinjenih Država.

Vezani članci Nova online platforma PUKOTINE - 1 Nova online platforma PUKOTINE: Predstavljaju videoserijal o mladima koji otvoreno pokazuju svoju ranjivost, strastvenost, povrede... Koronavirus u Poljskoj, ilustracija Za ulazak u ovu europsku zemlju uskoro ćete morati imati negativan test na koronu: "Na početku smo trećeg vala pandemije"

Pošto je salušao svjedočenja troje mladih koji su snagu za svoje životne teškoće crpili iz vjere - Poljakinja sklona svjetovnom načinu života, sirijska kršćanka iz Alepa koja je živjela "okružena smrću" i bivši ovisnik o drogi iz Paragvaja koji je raskinuo sve veze s obitelji - Sveti Otac je pozvao mlade da se bore protiv "opasnog mrtvila koje je ponekad teško prepoznati" a nastaje kada se "sreća zamijeni kaučem".

'Nismo došli na svijet vegetirati nego ostaviti trag'

"Na kauču se osjećamo ugodno, mirno i sigurno. Kauč, kakvi su sada u modi, s masažom, tako da u njemu možeš i spavati - jamči nam sate mira kako bismo se mogli prenijeti u svijet video igrica i sate provoditi za računalom (...) Padnemo u san da to i ne primijetimo, postanemo ošamućeni i tupi dok drugi, možda ne oni najbolji, nego oni koji su budni - odlučuju o budućnosti umjesto nas", rekao je.

Pozvao je one bolje stojeće da se ne udaljuju od patnje drugih. "Vremenu u kojemu danas živimo ne trebaju mladi s kauča, nego mladi u cipelama, još bolje, u kopačkama".

"Nismo došli na svijet da bismo 'vegetirali' ... nego da ostavimo traga".

Mladi koji su došli s vrećama za spavanje, spremali su se provesti noć na trgu pod otvorenim nebom čekajući misu u nedjelju kojom se završava Svjetski dan mladih. (Hina)