444967
444967
444967
444967
444967

Papa uputio oštre riječi kršćanima

  • , 29.07.2016., 21:24
  • Autor:
  • komentara

Papa Franjo pozvao je u petak navečer u Krakovu kršćane da pomognu marginaliziranima i izbjeglicama, istaknuvši da provedba u djelo Kristova nauka na taj način nije "sadomazohizam".

 
 
 
 
Papa Franjo (Foto: Armin Weigel/dpa /DPA/PIXSELL)
Papa Franjo (Foto: Armin Weigel/dpa /DPA/PIXSELL)

"Pozvani smo služiti raspetome Isusu u svakoj marginaliziranoj osobi (...), u onome tko je isključen, tko je gladan i žedan, tko je gol, uhićen, bolestan, bez posla, progonjen, izbjeglica, migrant", rekao je Papa pred više stotina tisuća sudionika Svjetskog dana mladih, okupljenih na liturgiji križnog puta.

"Ako netko tko se smatra kršćaninom ne živi da bi služio, njegov život nije vrijedan življenja", upozorio je.

No "put križa nije put sadomazohista, on jedini pobjeđuje grijeh (...) otvarajući put prema novom životu u punini", istaknuo je.

Papa, koji je u Vatikan pozvao tri sirijske muslimanske obitelji, spomenuo je u govoru i "našu sirijsku braću koja su pobjegla pred ratom".

"Pozdravljamo ih i prihvaćamo u bratskoj ljubavi i suosjećanju", kazao je.

Ravnodušnost prema izbjeglicama kritizirana je na početku križnog puta u meditaciji koju je pripremila Zajednica sv. Egidija, koja je jako aktivna u pružanju pomoći izbjeglicama, po scenariju koji je odobrio Vatikan.

"Uskraćujemo gostoprimstvo ljudima koji, tražeći bolji život ili ponekad samo život, kucaju na vrata naših zemalja, crkvi, kuća", kazao je čitatelj meditacije.

"Oni su stranci, u njima vidimo neprijatelje, bojimo se njihove religije i siromaštva. Umjesto gostoprimstva, pronalaze smrt u vodama Lampeduse, kod grčkih obala, u izbjegličkim kampovima."

"Isuse, zadnjih si godina osuđen na smrt u liku 30.000 izbjeglica. Tko te osudio? Tko će potpisati presudu", upitao se mladić. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se