Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Misterij iz dubine

Veliko europsko jezero otkrilo nove tajne...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz pomoć ronilačkih ekipa i laserkih skenera, 20 njemačkih, austrijskih i švicarskih znanstvenika pokušava napraviti kartu dubine Bodenskog jezera koje se prostire na 571 kvadratnih kilometara triju država.

Projekt koji financira Europska unija procjenjuje se na 612 tisuća eura, a dosadašnja su mjerenja pokazala nove zagonetne podvodne hridi koje se prostiru i do stotinjak metara u širinu s tragovima o tome što bi se moglo kriti unutra.

Pročitajte i ovo Ilustracija POJAVILA SE SNIMKA VIDEO Misteriozna sjena mogla bi kriti tajnu nestanka tinejdžera koji je skočio s kruzera u more Ilustracija UHIĆEN SUPRUG Obrat u slučaju nestale Srpkinje - u podrumu pronađeni jezivi dokazi, suprug je potrošio 420 eura na sredstva za čišćenje

VIDEO Dubine svemira u 3D-u!

'Ronioci su dosad uvijek pronalazili podvodne rupe, ali ovo je prvi put da su naišli na tako veliku podvodnu strukturu', izjavio je koordinator projekta MartinWessel. Masivni tragovi koji su otkriveni na dnu jezera pokazuju tijek povlačenja ledenjaka nakon posljednjeg ledenog doba. Među ostalim iznenađenjima otkrivenim na dnu jezera nalazi se 60-metarski parobrod koji je identificiran kao Helvetia, koji se potopio davne 1933. godine.

FOTO Ovo je prva fotografija dna imotskog Crvenog jezera


S dužinom od 63 kilometra i širinom od 14 kilometara, Bodensko jezero treće je po veličini u Središnjoj Europi. Na najdubljem mjestu mjeri čak 252 metra.  Prvi pokušaj mjerenja jezero bio je davne 1893. godine kada su ronioci otkrili misterioznu špilju i podvodne hridi oko jezera, prenosi The Local.

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene