Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši glavni zapovjednik NATO-a u Europi James Stavridis ustvrdio je kako je vrijeme da se Sirija podijeli na nekoliko dijelova, a kao primjer je naveo bivšu Jugoslaviju, Bosnu i Hercegovinu te Irak.


Sukobima u Siriji ne vidi se kraj. Čini se kako na vidiku nema održivog rješenja. Nestručnom oku, piše Washington Post, sukob se čini kao neshvatljiv nered između suparničkih vojski, naroda i vjera. Kao i u mnogim sukobima, promatrači nude jednostavna rješenja. Jedno takvo ima rastuću tendenciju - - usporedba sukoba u Siriji s raspadom Jugoslavije i tvrdnje da Sirija treba - svoj Dayton, tj. novu verziju američkog mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u Bosni 1995. godine.

Vezani članci Talijanski premijer Paolo Gentiloni na sastanku NATO-a u Bruxellesu (Foto: AFP) Talijanski premijer NATO-u uskratio logističku potporu u napadima na Siriju: S našeg tla nećete! Slika nije dostupna SAD zamrznule imovinu Milorada Dodika zbog nepoštivanja Daytonskog sporazuma

Ova opasna i netočna usporedba mogla bi imati katastrofalne posljednice, kao što sada imamo prilike vidjeti u Bosni i Hercegovini, ako je političari uzmu za ozbiljno, piše list. Jedan od zagovornika je i bivši vrhovni zapovjednik NATO-a u Europi, umirovljeni admiral James Stavridis. On tvrdi da je rat u Siriji etnički sukob zbog 'pradavne etničke mržnje' koja je postojala i na Balkanu. Stoga sugerira slično rješenje - trebalo bi, smatra Stavridis, slijediti model Daytonskog sporazuma.

Američki admiral smatra da je ključni problem u Siriji što se glavne sile ne mogu dogovoriti o izlasku iz krize - SAD i Rusija se ne slažu oko sudbine Bašara al-Asada, Saudijska Arabija i Iran su u geopolitičkom i regionalnom sukobu, a Rusija i Turska također. Zato i predlaže podjelu Sirije - oko Damaska će biti alavitska regija pod upravom Asada ili onih koji će ga zameniti, centralnom regijom će s vremenom početi upravljati umjereni sunitski režim, a na istoku bi se, kaže, mogla pojaviti i kurdska enklava.

Stavridis smatra da pristup podjeli Sirije može biti različit - potpuna podjela, kao u slučaju Jugoslavije, federacija, kao u Bosni i Hercegovini nakon Daytona ili slaba federacija kao u Iraku. Ipak, prije nego se pristupi ovakvom rješenju, treba izvagati sve posljedice ovakve odluke, kazao je američki admiral.