Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predlaže novi Dayton

Bivši zapovjednik NATO-a šokirao: Podijelite Siriju kao Bosnu i Jugoslaviju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši glavni zapovjednik NATO-a u Europi James Stavridis ustvrdio je kako je vrijeme da se Sirija podijeli na nekoliko dijelova, a kao primjer je naveo bivšu Jugoslaviju, Bosnu i Hercegovinu te Irak.

Sukobima u Siriji ne vidi se kraj. Čini se kako na vidiku nema održivog rješenja. Nestručnom oku, piše Washington Post, sukob se čini kao neshvatljiv nered između suparničkih vojski, naroda i vjera. Kao i u mnogim sukobima, promatrači nude jednostavna rješenja. Jedno takvo ima rastuću tendenciju - - usporedba sukoba u Siriji s raspadom Jugoslavije i tvrdnje da Sirija treba - svoj Dayton, tj. novu verziju američkog mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u Bosni 1995. godine.

Pročitajte i ovo Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem" Slika nije dostupna 'Ekstremizan jača' Vučić: Haški sud nije ispunio cilj o pomirenju, stanje u regiji lošije nego 1995.

Ova opasna i netočna usporedba mogla bi imati katastrofalne posljednice, kao što sada imamo prilike vidjeti u Bosni i Hercegovini, ako je političari uzmu za ozbiljno, piše list. Jedan od zagovornika je i bivši vrhovni zapovjednik NATO-a u Europi, umirovljeni admiral James Stavridis. On tvrdi da je rat u Siriji etnički sukob zbog 'pradavne etničke mržnje' koja je postojala i na Balkanu. Stoga sugerira slično rješenje - trebalo bi, smatra Stavridis, slijediti model Daytonskog sporazuma.

Američki admiral smatra da je ključni problem u Siriji što se glavne sile ne mogu dogovoriti o izlasku iz krize - SAD i Rusija se ne slažu oko sudbine Bašara al-Asada, Saudijska Arabija i Iran su u geopolitičkom i regionalnom sukobu, a Rusija i Turska također. Zato i predlaže podjelu Sirije - oko Damaska će biti alavitska regija pod upravom Asada ili onih koji će ga zameniti, centralnom regijom će s vremenom početi upravljati umjereni sunitski režim, a na istoku bi se, kaže, mogla pojaviti i kurdska enklava.

Stavridis smatra da pristup podjeli Sirije može biti različit - potpuna podjela, kao u slučaju Jugoslavije, federacija, kao u Bosni i Hercegovini nakon Daytona ili slaba federacija kao u Iraku. Ipak, prije nego se pristupi ovakvom rješenju, treba izvagati sve posljedice ovakve odluke, kazao je američki admiral.

 

 

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene