Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stranka Pravo i pravda

Bivši poljski ministar započeo štrajk glađu u zatvoru: "Politički sam zatvorenik"

Bivši poljski ministar unutarnjih poslova Mariusz Kaminski, osuđen i pritvoren u utorak zbog optužbe o zloupotrebi moći na toj poziciji, započeo je štrajk glađu.

Mariusz Kaminski, bivši poljski ministar unutarnjih poslova, objavio je da je započeo štrajk glađu. 

"Objavljujem da svoju presudu smatram činom političke osvete", stoji u priopćenju tog političara s liste konzervativne stranke Pravo i pravda (PiS) koje je na konferenciji za medije ispred ureda premijera pročitao njegov bivši zamjenik Blazej Pobozy.

"Kao politički zatvorenik započeo sam štrajk glađu od prvog dana zatvora".

Policija je u utorak ušla u poljsku predsjedničku palaču, izvršavajući naredbu suda da se pritvore bivši ministar i njegov zamjenik, što je nova eskalacija sukoba između nove vlade i čelnika države Andrzeja Dude.

Dvojac je tamo bio na ceremoniji imenovanja predsjednikovih savjetnika. Optuženi su u korupcijskom slučaju vezanom za prenamjenu poljoprivredne u građevinsko zemljište, pišu poljski mediji.

Pročitajte i ovo Policija traži pomoć građana U Zagrebu Prepoznajete li muškarca s fotografije? Policija ga traži i treba pomoć građana

Premijer Donald Tusk je nakon izborne pobjede u listopadu najavio da će poništiti politike PiS-a, često optuživanog za potkopavanje demokracije tijekom osam godina duge vladavine.

Pritvaranje dvojice zastupnika, Kaminskog i njegovog bivšeg zamjenika Macieja Wasika, posljednji je u nizu udaraca u vjerojatno vrlo dugom periodu kohabitacije dviju grana vlasti koje slijedi.

Stotine prosvjednika u utorak se okupilo ispred predsjedničke palače, a potom i ispred policijske stanice gdje su Kaminski i Wasik pritvoreni. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene