Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ORGANIZIRAO PRIVATAN LET

Operacija Arka: Bivši marinac iz Kabula spasio 200-tinjak pasa i mačaka, pa zaradio packe američkog ministra obrane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši marinac Paul Pen Farthing u Kabulu je 2006. godine osnovao sklonište za životinje. Kada su Talibani preuzeli vlast u Afganistanu, ostavljanje životinja za Farthinga nije bila opcija. Organizirao je privatni let i svih 200 životinja iz svog skloništa spasio od sigurne smrti.

Paul Pen Farthing bivši je marinac koji je u Kabulu osnovao sklonište za životinje. Nakon što su Talibani preuzeli vlast u Afganistanu, Farting nije pristajao napustiti zemlju dok ne spasi sve životinje u svom skloništa.

U nedjelju ujutro privatnim letom stigao je sa svojih 200 pasa i mačaka na londonski aerodrom Heathrow, javlja Daily Mail.

Iz skloništa ''Nowzad'' objavili su u subotu navečer da su Farthing i životinje napustili Kabul te da su konačno na sigurnom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Da srce pukne Mlada vojnikinja ubijena u Kabulu nekoliko dana prije smrti objavila dirljivu fotografiju: ''Volim svoj posao''

Plan za evakuaciju životinja nazvao je ''Operacija arka''. Prikupio je novac za privatni let, a zrakoplov kojim su životinje izvukli iz Afganistana poletio je iz Pakistana. Nakon ukrcaja 140 pasa i 60 mačaka poletjeli su prema Heathrowu u Londonu.

Farthing se nakon dolaska u London odmah ukrcao na let za Norvešku kako bi posjetio svoju obitelj, a psi i mačke trenutačno su u karanteni u kojoj bi trebali provesti četiri mjeseca, piše Daily Mail.

Vojnici u Kabulu pomogli su mu na let ukrcati 125 kilograma suhe hrane za životinje, 72 konzerve hrane, 270 litara vode, 12 industrijskih rola papirnatih maramica te 20 boca dezinficijensa.

Bivši marinac Kabul je trebao napustiti još u četvrtak, no u trenucima kada se sa životinjama trebao ukrcati na let, dogodio se krvavi napad na aerodromu u kojemu je život izgubilo 170 ljudi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna kaos u kabulu Biden očekuje novi napad na aerodrom. Pentagon objavio detalje napada dronom u Afganistanu: "Ubijene su dvije važne mete, jedna je ranjena"

Farthing je u Kabul prvi put stigao 2006. godine na misiju, a tada je osnovao i utočište za životinje ''Nowzad'' u Kabulu. Otad u Afganistanu spašava pse, mačke i magarce.

Njegov prijatelj i borac za prava životinja Dominic Dyer napisao je na Twitteru da je Farthing "nacionalni heroj, s velikim ugledom u javnosti", no dodao je i da je njegov trud pokušao umanjiti ministar obrane Ben Wallace koji je kazao da je Farthingov plan trošenje vremena u trenucima kad se treba ''usredotočiti na rješavanje humanitarne krize'', piše Daily Mail.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene