Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predane kandidature

Bivši iranski predsjednik Rafsandžani ponovno se kandidira za istu funkciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Konzervativac Said Džalili, glavni iranski pregovarač u sporu oko nuklearnog programa te zemlje, i bivši umjereni predsjednik Irana Akbar Hašemi Rafsandžani u subotu su predali svoje kandidature za iranske predsjedničke izbore koji će se održati 14. lipnja.

Oni su svoje kandidature ministarstvu unutarnjih poslova predali zadnjeg dana roka za prijave. Njihove kandidature, kao i svih ostalih koji žele na predsjedničkom položaju zamijeniti Mahmuda Ahmadinedžada, još treba potvrditi Vijeće čuvara ustava, najkasnije do 23. svibnja.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna" Glasovanje izvan Hrvatske - 4 Kako to? Kakva sramota: Nisu glasali ni sami za sebe

Džalili, star 47 godina, od 2007. je tajnik Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost i predstavnik vrhovnog iranskog vođe Alija Hamneija u razgovorima sa svjetskim silama o nadzoru nad iranskim nuklearnim aktivnostima. Njegova kandidatira predstavlja određeno iznenađenje, a očekuje se da će privući tradicionalne birače iranskog režima.

>> Ahmadinedžad: Nuklearna energija je božji dar

Akbar Hašemi Rafsandžani, predsjednik Islamske republike od 1989. do 1997. godine, svoju je kandidaturu predao na samom isteku roka za prijave, a mediji su izvješćivali da se 78-godišnji Rafsandžani kolebao oko odluke. Njegov su raniji predsjednički mandat obilježili veliki napori u obnovi zemlje i razmjernio otvaranje prema inozemstvu. Rafsandžani je i nakon odlaska s predsjedničkog položaja ostao aktivan u iranskoj politici, a 2009. se zamjerio vladajućoj garnituri kad se pridružio zahtjevima da se ispita regularnost ponovnog Ahmadinedžadovog izbora i kritizirao grubo suzbijanje tadašnjih prosvjeda. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene