Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Neka imena ukradenih dokumenata otprije su poznata, no mnoga su nova te će pomoći u borbi protiv Islamske države i njenih ćelija diljem svijeta.


Britanski Sky News došao je u posjed nekoliko desetaka tisuća dokumenata u kojima se spominje više od 22.000 imena, adresa, brojeva telefona džihadista Islamske države.

Vezani članci Azerbajdžanske snage Rusija zabrinuta zbog sukoba: "U Nagorno Karabahu raspoređuju se i džihadisti iz Libije i Sirije" Uragan Sally Ove godine bilo ih je toliko da stručnjaci više jednostavno nemaju ideja kako nazvati nove

Radi se o državljanima najmanje 51 države koji prije pristupanja Islamskoj državi morali dati ove privatne informacije zajedno s kontaktima članova njihovih obitelji. Tek kad bi ispunili 23 upitnika, bili bi uvedeni u tajni svijet Islamske države.

Mnogo imena na popisu već je otprije poznato, no najveću korist donose imena ranije nepoznatih džihadista u Velikoj Britaniji, diljem sjeverne Europe, na Bliskom Istoku, sjevernoj Africi, ali i SAD-u i Kanadi. Podaci o njima presudni su u razbijanju terorističke organizacije i sprječavanju budućih napada.

Većina imena u dokumentima prošla je kroz krizna žarišta u Jemenu, Sudanu, Tunisu, Libiji, Pakistanu i Afganistanu, ali ih se nije motrilo pa su mogli slobodno ulaziti u Siriju.

Jedan dokument zove se 'Mučenici' i sadrži detalje o brigadi boraca koji žele izvesti isključivo samoubilačke napade te ih se za to obučava.

Sky News ove je dokumente dobio od bivšeg borca Islamske države koji ih je ukrao na USB-u od samog vrha policije Islamske države. On je ujedno rekao i kako se organizacija iznutra urušila te kako je IS digla ruke od Raqqe i da se premještaju prema sirijskoj pustinji te potom prema Iraku.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju