Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tajna snimka finskog inženjera zvuka Thora Damena iz Drugog svjetskog rata, po prvi put je izašla u javnost, a njezina posebnost je u tome što otkriva normalan Hitlerov glas, nasuprot njegovim žustrim govorima koje je javnost dosad jedino mogla čuti.


Neslužbeni ton glasa Adolfa Hitlera snimljen je tijekom privatnog razgovora s Carlom Gustafom Emilom Mannerheimom (čuvenim finskim generalom koji je zapovjedao finskom vojskom u takozvanom Zimskom ratu), a posebnost je u tome što nacistički vođa u tom razgovoru uopće ne podiže ton svojeg glasa.

Vezani članci Požar u Finskoj Još jedna zemlja bori se s vatrenom stihijom: Šumski požar kakav nije viđen u zadnjih 50 godina poharao 300 hektara Slika nije dostupna Otkrivena nacistička vremenska kapsula

Snimka je nastala tijekom Hitlerovog posjeta Finskoj 4. lipnja 1942. godine i to na Mannerheimov 75. rođendan, koji mu je Hitler htio osobno čestitati. Bio je to posjet iznenađenja, no Mannerheim nije htio primiti Hitlera u svojem uredu u Helsinkiju, jer bi se to shvatilo tada kao službeni posjet, već je njihov sastanak dogovoren tajno, pored Imatre na jugoistoku Finske.

Tema snimljenog razgovora bila je nevjerojatno velika proizvodnja ruskih tenkova, točnije njih 35.000 u prvoj godini Drugog svjetskog rata.

LOKACIJA MORA OSTATI SKRIVENA Objavljene prve fotografije Hitlerovog tajnog bunkera

"Da mi je netko rekao da jedna nacija može krenuti u rat s 35.000 tenkova, rekao bih mu da je lud!", govori Hitler u snimci i dodaje da je on 'upravo sad' uništio već više od 34.000 tenkova, a prenosi Daily Mail.

Ranije snimka odbačena jer je Hitlerov glas na njoj 'premekan'

Damen je uspio snimiti prvih jedanaest minuta tog privatnog razgovora, a iako je njegova prvotna namjera bila snimiti samo službeni dio govora, odlučio je nastaviti snimati, kad je razgovor skrenuo u neslužbeni dio.

Vjruje se da je SS Damena otkrio u snimanju i da su odmah zatražili da prestane snimati. Otad je vrpca sa snimkom bila skrivena, da bi se pojavila jednom u 50-im godinama 20. stoljeća i bila odbačena kao lažna, jer je Hitlerov glas na njoj bio previše mekan.

"Da ste Vi kao jedan od mojih generala rekli da bilo koja država ima 35.000 tenkova, rekao bih Vam: 'Vi, dobri gospodine, vidite sve duplo ili deseterostruko. Ludi ste, vidite duhove'", govori Hitler Mannerheimu na snimci.

"To bih procijenio kao moguće. Rekao sam Vam ranije da smo pronašli tvornice, jednu od njih u Kramatorsku. Prije dvije godine tamo je bilo svega par stotina tenkova", nastavlja Hitler.

"Nismo ništa znali. Danas je tamo tvornica tenkova, gdje u prvoj smjeni radi nešto više od 30.000, a tijekom čitavog dana i noći, nešto više od 60.000 radnika - u samo jednoj tvornici tenkova!", dodao je Hitler.

Poslušajte snimku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook