Banjalučki biskup Franjo Komarica reagirao je na lavinu kritika u Republici Srpskoj zbog usporedbe stradanja Hrvata u Banjaluci s Bleiburgom.


Istaknuo je kako mu nije bila namjera ikoga povrijediti nego potaknuti političare da počnu ispravljati nepravdu prema banjalučkim Hrvatima. Predsjednik Republike Srpske Dodik u međuvremenu je nastavio s napadima.

Vezani članci Milorad Dodik "On uvodi represivni režim!" Oštre reakcije i osude Dodikove nove ideje Slika nije dostupna "Dodikove prijetnje biskupu Komarici su nedopustive"

Banjalučki biskup Komarica priopćenjem je odgovorio na kritike zbog usporedbe stradanja Hrvata u Banjaluci s Bleiburgom.

"Nikada nisam rekao niti ću reći da je srpski narod iskorijenio svoje susjede iz njihova rodnog mjesta, nego da su to učinili oni pojedinci koji su u svojim rukama tijekom rata i u poraću imali vlast i mogli primjenjivati - ne zakon pravde i ravnopravnosti nego 'zakon jačega'", rekao je Komarica.

Biskup Komarica je istaknuo da je njegova metaforička usporedba trebala poslužiti kao poticaj političarima u Hrvatskoj, Republici Srpskoj i cijeloj BiH da počnu ispravljati nepravdu prema banjalučkim Hrvatima. Međutim predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nastavio je s napadima.

"Očigledno da nije povukao svoje izjave, a ta izjava ostaje da zvoni u javnosti, u našoj svijesti kao jedno nedolično ponašanje jednog biskupa. Dakle apsolutno ne možete porediti te priče i ne možete ni u kom pogledu to izjednačavati", reakcija je predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Dodik je od Komarice zatražio javnu ispriku, a čak je zaprijetio prekidom suradnje i sudskim progonom. Lavini kritika pridružile su se neke političke stranke i razne organizacije u Republici Srpskoj. U biskupovu obranu stao je Ured predsjednika Hrvatskog Sabora.

"Ne postoji čovjek koji je bolje upoznat sa stvarnim razmjerima stradanja Hrvata u Republici Srpskoj od biskupa Komarice. Biskup svojim životom svjedoči vjeru, ljubav, toleranciju, razumijevanje i suživot. Kritika upućena njemu ponajviše govori o onima koji su tu kritiku uputili, a koji ni danas ne doprinose niti povratku niti ostanku ono malo preostalih Hrvata u Republici Srpskoj", stoji u priopćenju ureda Željka Reinera.

Prije rata na području Banjaluke živjelo je oko 30 tisuća Hrvata koji su predstavljali gotovo 15% stanovništva. Tijekom sukoba većina je protjerana.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju