Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priopćenje biskupa Komarice

'Nikada nisam rekao, niti ću reći da je srpski narod iskorijenio svoje susjede'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Banjalučki biskup Franjo Komarica reagirao je na lavinu kritika u Republici Srpskoj zbog usporedbe stradanja Hrvata u Banjaluci s Bleiburgom.

Istaknuo je kako mu nije bila namjera ikoga povrijediti nego potaknuti političare da počnu ispravljati nepravdu prema banjalučkim Hrvatima. Predsjednik Republike Srpske Dodik u međuvremenu je nastavio s napadima.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Brz odgovor Dodikov sin o tome da je dobio hrvatsko državljanstvo: "Vidim da sam postao hrvatski državljanin..." Slika nije dostupna Opet napada Komaricu Dodik nastavlja s uvredama: "Hrvatska politička elita gnuša se njegovih izmišljotina i podvala"

Banjalučki biskup Komarica priopćenjem je odgovorio na kritike zbog usporedbe stradanja Hrvata u Banjaluci s Bleiburgom.

"Nikada nisam rekao niti ću reći da je srpski narod iskorijenio svoje susjede iz njihova rodnog mjesta, nego da su to učinili oni pojedinci koji su u svojim rukama tijekom rata i u poraću imali vlast i mogli primjenjivati - ne zakon pravde i ravnopravnosti nego 'zakon jačega'", rekao je Komarica.

Biskup Komarica je istaknuo da je njegova metaforička usporedba trebala poslužiti kao poticaj političarima u Hrvatskoj, Republici Srpskoj i cijeloj BiH da počnu ispravljati nepravdu prema banjalučkim Hrvatima. Međutim predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nastavio je s napadima.

"Očigledno da nije povukao svoje izjave, a ta izjava ostaje da zvoni u javnosti, u našoj svijesti kao jedno nedolično ponašanje jednog biskupa. Dakle apsolutno ne možete porediti te priče i ne možete ni u kom pogledu to izjednačavati", reakcija je predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Dodik je od Komarice zatražio javnu ispriku, a čak je zaprijetio prekidom suradnje i sudskim progonom. Lavini kritika pridružile su se neke političke stranke i razne organizacije u Republici Srpskoj. U biskupovu obranu stao je Ured predsjednika Hrvatskog Sabora.

"Ne postoji čovjek koji je bolje upoznat sa stvarnim razmjerima stradanja Hrvata u Republici Srpskoj od biskupa Komarice. Biskup svojim životom svjedoči vjeru, ljubav, toleranciju, razumijevanje i suživot. Kritika upućena njemu ponajviše govori o onima koji su tu kritiku uputili, a koji ni danas ne doprinose niti povratku niti ostanku ono malo preostalih Hrvata u Republici Srpskoj", stoji u priopćenju ureda Željka Reinera.

Prije rata na području Banjaluke živjelo je oko 30 tisuća Hrvata koji su predstavljali gotovo 15% stanovništva. Tijekom sukoba većina je protjerana.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene