Obavijesti Video Pretražite Navigacija
na proljeće novi val

Među ilegalnim migrantima u Bihaću i Sarajevu otkriveno pet terorista!

Migranti, ilustracija (Foto: AFP)
Migranti, ilustracija (Foto: AFP) Foto: AFP
Pet osoba koje se mogu povezati s terorizmom otkrile su od početka ove godine policijske agencije u Bosni i Hercegovini među ilegalnim migrantima koji su ušli u tu zemlju, potvrdili su u utorak iz Sužbe za poslove sa strancima koja djeluje pri Ministarstvu sigurnosti BiH.

Osobe, koje su podrijetlom iz Afganistana, locirane su i identificirane na području Sarajeva i Bihaća i stavljene su pod stalni nadzor u centru za ilegalne migrante zatvorenog tipa, koji se nalazi u okolici Sarajeva.

Pročitajte i ovo Granični prijelaz Svilaj Pokušali ilegalno ući u Hrvatsku Policajci pretraživali kamion, a onda se oglasio uređaj za otkucaje srca: Objavljeni detalji akcije Županijsko državno odvjetništvo (Foto: Dnevnik.hr) Dvoje strani državljani Uskok podigao optužnicu protiv sedmorice krijumčara migranata: Ilegalno prebacili najmanje 138 stranaca u Hrvatsku

Uz njih je identificiran još jedan Afganistanac koji je povezan s krijumčarenjem migranata i organiziranim kriminalom, a i on je pod istim mjerama nadzora.

U priopćenju Službe za poslove sa strancima navodi se kako su njihovi inspektori sumnjive migrante pronašli tijekom poduzimanja mjera dodatnih provjera i profiliranja osoba koje mogu predstavljati sigurnosni rizik, a ilegalno ulaze u BiH.

Tu zadaću provode u suradnji s bosanskohercegovačkim i inozemnim sigurnosnim agencijama, prije svega razmjenom biometrijskih podataka ilegalnih migranata koji pristižu u BiH.

Novi migrantski val na proljeće

Iz Službe za poslove sa strancima objavili su samo inicijale osumnjičenih za terorizam te njihova godišta, a iz toga se može vidjeti kako je riječ o mlađim muškarcima starosti od 22 do 30 godina.

"U suradnji s partnerskim agencijama i državama podrijetla provodi se postupak potvrđivanja identiteta, kao i utvrđivanja svih ostalih činjenica nužnih za njihovo udaljenje s teritorija BiH na temelju prethodno izrečenih mjera protjerivanja", stoji u priopćenju dostavljenom medijima u BiH.

Najavljeno je i kako će kapaciteti i spremnost Službe za poslove sa strancima za suprotstavljanje sigurnosnim izazovima i prijetnjama koji proistječu iz nezakonitih migracija biti dodatno osnažene dobivanjem međunarodne donacije za biometrijsku opremu, koja se očekuje do kraja ožujka, a koristit će za efikasnije otkrivanje osoba koje se dovode u vezu s terorizmom.

Tijekom 2018. godine u BiH je ušlo nešto više od 24 tisuće ilegalnih migranata, a ministar sigurnosti Dragan Mektić ranije ovog tjedna je najavio kako se i u ovoj godini može očekivati nešto slično, odnosno najmanje 25 tisuća novih migranata. Novi migrantski val u Bosni i Hercegovini očekuju na proljeće. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene