Kolona migranata (Foto: Željko Lukunić/Pixsell)
Kolona migranata (Foto: Željko Lukunić/Pixsell)

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u četvrtak je podignulo optužnicu protiv sedam osoba, uključujući tri strana državljanina koje tereti za kazneno djelo krijumčarenja ljudima iz BiH prema Hrvatskoj.


Optužnica se odnosi na organiziranje skupine za krijumčarenje ilegalnih migranata preko teritorija BiH pri čemu je na protuzakonit način kroz tu zemlju prebačeno najmanje 46 osoba od kojih su optuženi uzeli oko 70 tisuća konvertibilnih maraka (oko 36,8 tisuća eura)

Vezani članci BIH policija, Ilustracija (Foto: ELVIS BARUKCIC / AFP) Stravičan zločin: Otac (28) usmrtio petomjesečnog sina jer je bio "iznerviran bebinim plačem" Migranti u Bihaću (Foto/Arhiva: Slavko Midzor/PIXSELL) Broj ilegalnih migranata u BiH nezaustavljivo raste: Ove godine više od 20 tisuća, 500 djece

Optužnica je podignuta protiv Ahmeda Usmana-Ali Maqsooda državljanina Pakistana, Amina Alena, državljanina Iraka, te Javeda Raheema koji je također Pakistanac. Sva trojica su u pritvoru Suda BiH.

Uz njih su optuženi državljani BiH Anel Čomor iz Mostara, Adela Čomor iz Stoca, Anna Dumančić iz Sarajeva i Aziz Husković iz Stoca.

Ova optužnica je podignuta u okviru operacije kodnog naziva "Centar" koju su zajednički više mjeseci provodili Tužilaštvo BiH i Granična policija BiH, zajedno sa drugim partnerskim agencijama u BiH i inozemstvu.

U optužnici se navodi da su se prvooptuženi i drugooptuženi, kao organizatori skupine, te trećeoptuženi kao njen član, lažno predstavljali kao migranti i tako ostvarivali kontakte sa osobama koje su bile spremne platiti veće novčane iznose za krijumčarenje prema zemljama EU.

Optuženi su preuzimali migrante pri ilegalnom ulasku u BiH, najčešće na području Zvornika, Višegrada i Bijeljine, prevozili ih kroz u BiH, smještali na skrivenim lokacijama te ih krijumčarili prema Hrvatskoj, najčešće na području Bihaća, Livna, Ljubuškog ili Čapljine gdje bi ih predavali drugim osobama ili uputili kako da ilegalno pređu granicu izvan zvaničnih graničnih prijelaza. (Hina)