Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Berlusconi novac za kulturu potrošio na rat u Iraku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novci koje su Talijani prijavom poreza namijenili kulturi upotrebljeni, su za vrijeme vlade desnog centra Silvija Berlusconija, za rat u Iraku, izjavila je predsjednica Talijanskog fonda za okolicu (FAI) Giulia Maria Crespi, objavljuje La Repubblica.


Riječ je o iznosu od oko 80 milijuna eura koje su građani prilikom prijavljivanja poreza, izdvajanjem osam promila, namijenili organizacijama koje se bave zaštitom kulturno-umjetničkog blaga, a Berlusconijeva vlada ih je potrošila za financiranje vojne misije u Iraku.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Nećemo oklijevati" Amerikanci izveli zračne udare u Iraku, ubrzo stigla i jasna poruka Američka zračna baza Ain al-Asad Napetosti na Bliskom istoku Više raketa i projektila ispaljeno na američku zračnu bazu u Iraku: Ima ranjenih

Talijani prilikom prijavljivanja poreza mogu osam promila namijeniti ili Katoličkoj crkvi, ili nekoj drugoj vjerskoj zajednici, ili za potrebe kulture. Ako se novci namjene kulturi, onda s njima raspolaže vlada i trebala bi ih prebaciti raznim ustanovama koje se bave zaštitom i promicanjem kulture.

FAI se zauzima za zaštitu 36 značajnih kulturnih objekata, od kojih je 18 restaurirao i otvorio za publiku. Bile su to zgrade ili
arheološka nalazišta od velike kulturne vrijednosti koje su bile zapuštene, a država se nije mogla o njima brinuti, pa je dala toj dobrovoljačkoj organizaciji pravo na upravljanje njima.

Sada 18 obnovljenih i otvorenih kulturnih nalazišta godišnje posjeti 350 tisuća osoba. U FAI-u radi oko pet tisuća dobrovoljaca.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene