Srbiju su u petak popodne blokirali prosvjedi zbog poskupljenja goriva, a vozači su u nekim gradovima potpuno zapriječili prometnice zahtjevajući da država smanji poreze i svoj udio u cijeni benzina i dizela.

Galerija


Blokada je počela oko 17 sati kada su vozači automobilima blokirali neke ključne prometnice u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Pančevu, Šapcu, Novom Pazaru, Užicu, Subotici i drugim gradovima.

Vezani članci Središte Zagreba zatvoreno za motorna vozila - 3 Idite tramvajem: Danas ne možete autom u centar Zagreba Parkiranje Svi s uzbuđenjem pratili kako će se izvući s parkirnog mjesta, ova snimka gleda se na rubu sjedala

Neki su na kolinicima igrali nogomet, a na društvenim mrežama objavljene su video snimke uličnog nogometa iz Novog Sada, Beograda i još nekih gradova.

Poziv na blokadu prometa upućen je prethodnih dana putem društvenih mreža, a skupina koja je koorodinirala prosvjed na Facebooku je već početkom tjedna imala više od 100.000 članova.

Srbijanski ministar energetike Aleksandar Antić rekao je medijima da će vlada "pratititi što se zbiva na tržištu nafte" i reagirati sukladno svojim ovlastima.

"Pratit ćemo kako će se te cijene u idućem razdoblju kretati, s nadom da će doći do pada cijene sirove nafte i cijene derivata. Ako do toga ne dođe, vidjet ćemo koje mjere vlada ima na raspolaganju, pri čemu moramo imati na umu da imamo tržišno formiranje tih cijena i da tržište diktira uvjete", rekao je Antić.

Cijena litre benzina je oko 1,38 eura, kvalitetniji bezolovni benzin stoji oko 1,43 eura, a litra dizela oko 1,30 eura.

Analiza Udruge naftnih kompanija Srbije pokazuje da su državni nameti u cijeni benzina 55,2 posto, a dizela 53,8 posto.

Proizvođači i uvoznici naftnih derivata, pritisnuti rastom nabavnih cijena sirove nafte, benzina i dizela, prinuđeni su na korekcije veleprodajnih i maloprodajnih cijena, a u ovakvim situacijama prethodnih godina mnoge države su reagirale privremenim smanjenjem trošarina.

Zakon o trošarinama omogućuje srbijanskoj vladi da, bez promjene tog propisa, smanji taj namet do 20 posto i da ga, nakon prestanka poremećaja na tržištu, vrati na zakonom propisanu razinu. (Hina)