Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Donedavni zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke (SRS) Tomislav Nikolić, koji je u petak podnio ostavku na sve stranačke dužnosti, izjavio je da će o svom daljnjem političkom angažmanu odlučiti u sljedećih nekoliko dana, naglasivši da je s predsjednikom SRS-a Vojislavom Šešeljem došao u raskorak glede shvaćanja politike, morala i budućnosti Srbije.


"Spušta se zavjesa nad jednom strankom. Možda će se dizati za dvije ili jednu novu stranku. Ali ono što je bio SRS, više ne postoji", rekao je Nikolić.

Vezani članci Dezinfekcija bolnice u Bratislavi, ilustracija Zbog optužbi za loše upravljanje pandemijom, slovački ministar zdravstva podnio ostavku Argentina, ilustracija Prijateljima sredio cijepljenje preko reda: Argentinski ministar zdravstva podnio ostavku

Kazao je da ne želi dijeliti SRS, ali je dodao da su mnogi radikali "izašli tužni" sa sjednice zastupničkog kluba stranke u ponedjeljak, kada je za novog voditelja kluba izabran Dragan Todorović.

Dodao je da su u proteklih nekoliko godina mnogi članovi stranke shvatili da se SRS mora reformirati, te je najavio mogućnost osnivanja nove stranke.

Nikolić je također rekao da Šešelju nikada nije učinio ništa loše, ali da se Šešelj sada ponaša drukčije u odnosu na prije pet godina kad ga je posjećivao u Den Haagu. Tada mu je Šešelj navodno rekao da vodi stranku kako najbolje zna i da ga ne sluša jer će mu u Den Hagu "biti iskrivljena svijest".

Nikolić je izjavio da je razlog za podnošenje njegove ostavke bila odluka radikala, po Šešeljevu nalogu, da ne podrže Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, unatoč prihvaćanju njihova amandmana o Kosovu u srbijanskoj Skupštini.

Dodao je da u ovom trenutku u SRS-u ne prepoznaje stranku koju je "podizao i razvijao".

Smijenjeni čelnik Srpske radikalne stranke (SRS) Tomislav Nikolić, koji je vodio i zastupnički klub radikala u srbijanskom parlamentu, osnovao je svoj zastupnički klub pod imenom "Naprijed Srbijo", o čemu je tijekom popodneva zastupnike obavijestila predsjednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović.
"Ne mogu biti u zastupničkoj skupini koju po (Šešeljevu) diktatu predvode Dragan Todorović i Vjerica Radeta" , izjavio je Nikolić i dodao da novi klub za sada ima 11 zastupnika SRS-a.

"Nisam nikoga pozivao, sami su dolazili. Mi smo svi zastupnici, članovi Centralne otadžbinske uprave SRS-a i s nama treba razgovarati da vidimo što se događa. Tražio sam da se stranka odluči za održavanje kongresa, rukovodstvo je to izbjeglo i sada kada ovoliko članova Centralne uprave formira svoj zastupnički klub, valjda bi trebalo sazvati Centralnu otadžbinsku upravu", rekao je Nikolić novinarima.

Beogradski mediji prenose mišljenja političkih analitičara po kojima je osnivanje novog zastupničkog kluba, na čijem je čelu bivši zamjenik predsjednika SRS-a Tomislav Nikolić, najava za formiranje nove političke radikalne stranke. Pretpostavlja se da će Nikoliću pristupiti i istaknuti radikali Maja Gojković i Aleksandar Vučić.