Obavijesti Video Pretražite Navigacija
brojke rastu iz dana u dan

Stanje s majmunskim boginjama sve ozbiljnije: I druga europska zemlja uvodi karantenu

Laboratorij, ilustracija
Laboratorij, ilustracija Foto: ALEX HALADA / AFP
Belgija je postala prva zemlja koja je uvela obveznu karantenu za oboljele od majmunskih boginja. Svi pozitivni idu u izolaciju na 21 dan. Bolest je već potvrđena u 14 zemalja, dok se "značajan porast" oboljelih bilježi u Velikoj Britaniji.

Belgija je postala prva zemlja koja je uvela obveznu 21-dnevnu karantenu za majmunske boginje, a nedugo nakon nje sličnu odluku objavila je i Velika Britanija, prenosi Daily Mail.

Pročitajte i ovo Majmunske boginje protokol u slučaju sumnje Epidemija majmunskih boginja: Svi novi slučajevi moraju biti registrirani što je prije moguće

"Oni koji se zaraze virusom, morat će u samoizolaciju na tri tjedna", rekle su belgijske zdravstvene vlasti, nakon što su u toj zemlji zabilježena tri nova slučaja. Svi zaraženi povezani su s festivalom u lučkom gradu Antwerpenu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Više od 100 slučajeva WHO sazvao hitan sastanak: "Ovo je najveća i najraširenija epidemija majmunskih boginja ikad viđena u Europi"

Liječnici su upozorili da se Velika Britanija suočava sa značajnim porastom infekcija te je ključno obuzdavanje njezinog širenja. Dr. Claire Dewsnap, predsjednica Britanske udruge za seksualno zdravlje i HIV rekla je kako bi epidemija mogla imati utjecaj i na pristup uslugama seksualnog zdravlja u Britaniji.

U Velikoj Britaniji je otkriveno novih 11 pozitivnih osoba, čime je ukupan broj porastao na 20. Među njima je i jedno dijete koje je u kritičnom stanju u londonskoj bolnici.

U Europi je već zabilježeno 100 infekcija, a novi pozitivni se očekuju u sljedećih tjedan dana. Postoji bojazan da virus već "kruži općom populacijom", upozoravaju britanski liječnici.

Više o majmunskim boginjama, simptomima i načinima liječenja pročitajte >>>OVDJE.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene