Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više od 100 slučajeva

WHO sazvao hitan sastanak: "Ovo je najveća i najraširenija epidemija majmunskih boginja ikad viđena u Europi"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Svjetska zdravstvena organizacija sazvala je hitan sastanak na kojem je tema nedavno izbijanje majmunskih boginja. Virusna infekcija koja je češća u zapadnoj i središnjoj Africi, u Europi je potvrđena ili se sumnja u više od 100 slučajeva.

Potvrđeni su slučajevi u najmanje pet zemalja - Ujedinjenom Kraljevstvu, Španjolskoj, Portugalu, Njemačkoj i Italiji. Ranije su zabilježeni slučajevi i u Sjedinjenim Državama, Kanadi i Australiji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tragedija u Mozambiku Bježali od epidemije, ukrcali se na brod koji je potonuo, poginulo više od 90 ljudi Ilustracija nova prijetnja Opasan virus ubrzano se širi, stižu ozbiljna upozorenja na novu epidemiju: "Rizik je velik za cijeli svijet"

Prvi put identificirana je kod majmuna. Bolest se obično širi bliskim kontaktom i rijetko se širila izvan Afrike pa je ova serija slučajeva izazvala zabrinutost.

Ipak, znanstvenici ne očekuju da će se epidemija razviti u pandemiju poput COVID-19, s obzirom da se virus ne širi tako lako kao SARS-COV-2, piše Reuters.

Karakterističan kvrgavi osip

Majmunske boginje su obično blaga virusna bolest. Karakteriziraju ih simptomi groznice, kao i kvrgavi osip.

"S nekoliko potvrđenih slučajeva u Ujedinjenom Kraljevstvu, Španjolskoj i Portugalu, ovo je najveća i najraširenija epidemija majmunskih boginja ikada viđena u Europi", priopćila je medicinska služba njemačkih oružanih snaga koja je u petak otkrila prvi slučaj u zemlji.

Fabian Leendertz s Instituta Robert Koch kazao je: "Malo je vjerojatno da će ova epidemija dugo trajati. Slučajevi se mogu dobro izolirati putem praćenja kontakata, a postoje i lijekovi i djelotvorna cjepiva koja se mogu koristiti ako je potrebno".

Ne postoji specifično cjepivo za majmunske boginje, ali podaci pokazuju da su cjepiva koja su korištena za iskorjenjivanje velikih boginja do 85 posto djelotvorna protiv majmunskih boginja, navodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Britanija ponudila cjepivo zdravstvenim radnicima

Britanske vlasti su priopćile da su ponudile cjepivo protiv velikih boginja nekim zdravstvenim radnicima i drugima koji su možda bili izloženi majmunskim boginjama.

Od 1970. slučajevi majmunskih boginja prijavljeni su u 11 afričkih zemalja. Nigerija je imala veliku epidemiju 2017.

Sada je tamo bilo 46 sumnjivih slučajeva, od kojih je 15 u međuvremenu potvrđeno, navodi WHO.

Prvi europski slučaj potvrđen je 7. svibnja kod putnika koji se vratio u Englesku iz Nigerije. Od tada je potvrđeno više od 100 slučajeva izvan Afrike.

Kod mnogih put širenja nepoznat

Mnogi slučajevi nisu povezani s putovanjem na kontinent. Kao rezultat toga, put širenja ove epidemije nije poznat. Zdravstvene vlasti navode da postoji određeni stupanj širenja u zajednici.

U Britaniji, gdje je sada potvrđeno 20 slučajeva, britanska zdravstvena sigurnosna agencija priopćila je da su nedavni slučajevi u zemlji bili pretežno među muškarcima koji su se identificirali kao homoseksualci, biseksualci ili muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima.

14 slučajeva u Portugalu koji su svi otkriveni u klinikama za seksualno zdravlje također su kod muškaraca koji se identificiraju kao homoseksualci, biseksualci ili muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima.

Zdravstvene vlasti u Španjolskoj priopćile su da su u petak potvrđena 23 nova slučaja, uglavnom u regiji Madrida gdje je većina infekcija povezana s izbijanjem u sauni za odrasle.

"Prerano je reći je li se bolest pretvorila u spolno prenosivu bolest", rekao je Alessio D'Amato, povjerenik za zdravstvo regije Lazio u Italiji. U zemlji su do sada prijavljena tri slučaja.

"Seksualni kontakt po definiciji je bliski kontakt", dodao je Stuart Neil, profesor virologije na Kings Collegeu u Londonu. "Ideja da postoji neka vrsta seksualnog prijenosa u ovome malo je nategnuta", dodao je.

Znanstvenici sekvencioniraju virus iz različitih slučajeva kako bi vidjeli jesu li povezani, priopćila je WHO.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene