Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Roditelji najmlađe pacijentice s presađenim srcem apeliraju na ljude da se odluče na donaciju organa. Shannon Curran, iz gradića Warrenpoint u Sjevernoj Irskoj, imala je svega tri mjeseca kada joj je dijagnosticirana kardiomiopatija ili poremećaj srčanog mišića.


Bila je toliko bolesna da liječnici nisu vjerovali da će preživjeti putovanje od bolnice Great Ormond u Londonu, te potrebnu sedmosatnu operaciju. 

Vezani članci Operacija, ilustracija - 1 Liječnici mu zaboravili izvaditi gazu iz koljena, mjesecima se mučio. Dobio odštetu 16 tisuća kuna Miroslav Škoro (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) ''Srce mi je zaustavljeno na sat vremena, ugrađene su mi 4 premosnice''

To je bilo prije devet mjeseci, a operacija transplatacije srca maloj Shannon, pokazala se veoma uspješnom.  

Djevojčica je jučer proslavila prvi rođendan. 

Kako bi obilježili taj dan njezini roditelji otišli su u posjet bolnici Royal u Belfastu, u kojoj je prije sedam mjeseci djevojčica bila na oporavku, kako bi zahvalili osoblju koje je skrbilo za njihovo dijete. 

'Imala je trinaest tjedana kada je otišla na operaciju. Šest tjedana nakon rođenja primjetili smo da je jako bolesna. Bilo je to strašno vrijeme za nas' rekao je Adrian, Shannonin otac.

Kardiolog dr. Brian Craig izjavio je kako je prijevoz malene pacijentice do bolnice zaista bilo mučno putovanje. 

'Nevjerojatno je da je sve to uspjela preživjeti i da danas imamo djevojčicu koja se divno oporavlja od transplatacije srca. Danas, kada joj je svega godinu dana, ona je zdrava djevojčica, a uzima svega nekoliko lijekova', dodao je dr Craig. 

Na transplataciju srca u Sjevernoj Irskoj čeka oko pet do deset pacjenata. Svaki treći s liste čekanja umire prije nego se pronađe odgovarajući organ. 

Majka djevojčice Donna kaže kako ona i suprug žele potaknuti ljude da se upišu u registar darovatelja organa. 

'Shannon je 'čudo od djetata'. No da nije bilo darovatelja ona to ne bi uspjela' kaže Donna.