Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...

Beba preživjela zahvaljujući pucketajućoj vrećici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šestomjesečni dječak Gregor Craig rođen je s 24 tjedna i težio je 0,85 kg. Bio je toliko malen da je vjenčani prsten njegova oca stao na malenu ručicu. Preživio je zahvaljujući pucketajućoj plastičnoj vrećici.

Šanse da će Gregor preživjeti bile su veoma male, ali liječnici su željeli učiniti sve što je u njihovoj moći. Stoga su ga omotali u pucketajuću plastičnu vrećicu kako bi ga ugrijali.

Pročitajte i ovo Ilustracija strašna tragedija Majka uspavanu bebu stavila u pećnicu umjesto u krevetić: Dijete je umrlo, njezino je objašnjenje šokantno Ilustracija Liječenje se nastavlja Misteriozan slučaj: Otkriveno u kakvu je stanju beba koja je s teškim ozljedama glave dovezena u bolnicu

Iako bolnice često koriste plastične vrećice kako bi pomogli prerano rođenoj djeci da zadrže tjelesnu toplinu, ovo je prvi puta da su liječnici u bolnici Kintyre u Škotskoj koristili pucketajuću varijantu plastične vrećice.

Srećom, njihov se napor isplatio i pet mjeseci poslije dječak je napokon pušten kući svojoj obitelji u Argyllu.

‘Gregor je jedan od pravih boraca za život. Ne možemo vjerovati da je napokon s nama kod kuće. Nismo mogli vjerovati da nešto tako maleno zapravo može preživjeti’, ispričala je njegova majka, 29-godišnja Martine Craig.

>> Preživjela jer je bila umotana u vrećicu za sendvič

U 23 tjednu trudnoće, Martine je imala bolove u trbuhu. U bolnici su joj rekli kako ima infekciju urinarnog trakta, a nekoliko sati nakon toga infekcija je izazvala trudove, a liječnici ih nisu mogli zaustaviti.

Gregor je čudom preživio porod.

‘Vidjela sam ga dva sata nakon poroda i izgledao je krhko, ali barem je bio živ. Liječnici su rekli da postoji sam 10 posto vjerojatnosti da će preživjeti’, rekla je Martine.

Prebacili su ga u bolnicu ‘Queen Mary’ u Glasgowu jer je ondje mogao primiti bolju skrb. Nakon 24 sata, liječnici su rekli kako mu je prilika za preživljavanje veća, a četiri dana nakon rođenja Martine ga je držala u naručju.

‘Bio je tako lagan. Imala sam osjećaj da držim klupko vune. Koža mu je bila prozirna, a bio je pun cjevčica i žica, ali svaki dan koji je preživio davao nam je više nade’, dodaje Martine.

S deset tjedana imao je lasersku operacju oka koja je trebala spriječiti da oslijepi.

Nakon 17 tjedana provedenih u bolnici težio je 3,17 kg, ali svakodnevno mora primati kisik i roditelji su morali naučiti kako ga oživjeti ukoliko to bude potrebno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene