Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik Barack Obama je u petak u emotivnom govoru odao počast žrtvama prvog nuklearnog napada u povijesti u prigodi povjesnog posjeta Hirošimi, prvog posjeta nekog aktualnog američkog predsjednika tome gradu, rukujući se i zagrlivši preživjele žrtve atomskog napada.


Obama je iskoristio posjet tome gradu na koji su američke snage 6. kolovoza 1945. bacile atomsku bombu kako bi pozvao na "svijet bez nuklearnog oružja", ali se nije ispričao za bombardiranje Hirošime.

Vezani članci Premijer Andrej Plenković Čestitke na Bidenovu pobjedu pljušte na sve strane, oglasili se i Plenković, Milanović, Grabar-Kitarović. Vučić: "Čestitat ću mu, ali..." Marijana Grbeša Zenzerović Analiza završnice kampanje: "Ulozi su veliki, obje strane smatraju da trebaju osloboditi Ameriku od ovih drugih"

"Prije 71 godinu, smrt je došla s neba", rekao je Obama isped spomenika žrtvama. Toga dana "svijet se zauvijek promijenio", bomba je "pokazala da čovječanstvo može uništiti samo sebe".

"Zašto smo došli u Hirošimu? Došli smo razmisliti o toj strašnoj sili oslobođenoj u ne tako davnoj prošlosti. Došli smo odati počast mrtvima", rekao je. "Njihove nam duše govore, traže od nas da pogledamo u svoju nutrinu.".

"Tehnološki napredak koji ne prati odgovarajući napredak ljudskih institucija može za nas biti koban. Znanstvena revolucija koja je omogućila cijepanje atoma poziva nas i na moralnu revoluciju", poručio je američki predsjednik.

Također je kazao da njegov posjet pokazuje da se "i najbolnije podjele mogu premostiti".

Obama je prvi aktivni američki predsjednik koji je došao u Hirošimu nakon što je bačena nuklearna bomba na taj grad 1945. Po dolasku je prvo obišao Mermorijalni muzej mira, a zatim je u društvu japanskog premijera Shinza Abea posjetio Memorijalni park mira. Obojica su zastala ispred vječnog plamena, a zatim su položili vijence.

Dana 6. kolovoza 1945. američki bombarder Enola Gay ispustio je atomsku bombu na grad i usmrtio ukupno 140.000 ljudi, a tri dana poslije bomba na Nagasaki uzela je 70.000 života. SAD se nije nikada ispričao za te napade. Većina Amerikanaca smatra da je bombardiranje Hirošime i Nagasakija bilo opravdano kako bi se okončao rat i spasili američki životi. Velika većina Japanaca smatra da bombardiranje nije bilo opravdano. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju