Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kreće za Zagreb

Ban Ki-Moon zahvalio Slovencima na aktivnoj ulozi njihove države u međunarodnoj zajednici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni tajnik UN-a Ban Ki Moon u petak ujutro se, na početku svoje turneje po državama jugoistočne Europe, u Ljubljani sastao s premijerom Janezom Jašom i predsjednikom Danilom Tuerkom.

Osim s predsjednikom države i predsjednikom vlade Ban Ki Moon se sastao i s predsjednikom parlamenta Gregorom Virantom koji je, pozdravljajući glavnog tajnika u parlamentu, rekao da je primanje Slovenije u UN 22. svibnja 1992. godine, kada je u svjetsku organizaciju kao punopravna članica primljena istodobno kad i Hrvatska i BiH, bilo kruna procesa državnog osamostaljivanja vezanog za raspad bivše SFRJ te da je članstvo u UN-u dalo maloj Sloveniji dodatni poticaj i mogućnost aktivnog sudjelovanja na međunarodnoj sceni iako se u to vrijeme radilo o članici sa slabo izgrađenim identitetom.

Pročitajte i ovo Slovenski premijer Robert Golob Naklonjena desnici Slovenska policija upala u urede medijske kuće, opozicija bijesna: "Ovo je izravan i ozbiljan napad na neovisnost medija..." Ilustracija, slovenske autoceste Policija apelira na svjedoke Autoceste u susjedstvu prepune natpisa: Pogledajte što znače

U svom obraćanju zastupnicima slovenskog parlamenta i članovima diplomatskog kora akreditiranog u Ljubljani, Ban Ki Moon zahvalio je Sloveniji na njenoj ulozi u mirovnim i humanitarnim djelatnostima međunarodne organizacije, posebno u izgradnji mira i stabilnosti u regiji, odnosno na području bivše Jugoslavije.

>> Ban Ki-moon stigao u Sloveniju

Prisjećajući se svojih ranijih posjeta Ljubljani, Ban je rekao da ga ljubljansko Tromostovje, tri mosta koja povezuju stari i novi dio grada, podsjeća simbolički na ulogu Slovenije koju je imala i ima u regiji. Jedan most po njegovim bi riječima mogao simbolizirati premošćivanje jugoslavenske prošlosti Slovenije i njene europske budućnosti, dok ostala dva mogu simbolizirati povezivanje država u regiji s njihovom europskom budućnošću, koje je Slovenija već doživjela 2004. kada je kao prva država iz nekadašnje SFRJ postala članicom Europske unije, dok bi treći mogao simbolizirati vezu regije i Europe s međunarodnom zajednicom i svijetom na globalnoj razini.

Ban Ki Moon rekao je da je zahvalan Sloveniji na njenoj ulozi koju je imala i koju i dalje ima kada je riječ o stabilizaciji i miru u regiji koja je pretrpjela mnoge nedaće uslijed ratnih zbivanja uz raspad nekadašnje Jugoslavije.

Slovenija je, po njegovim riječima, prilikom raspada SFRJ i nastanka novih suverenih država zbog njena specifičnog geopolitičkog položaja imala sreću da ratom nije bila toliko pogođena, ali je preuzela odgovornost i angažirala se tijekom ratnih i poratnih godina na smještaju izbjeglica iz država zahvaćenih ratom, prikupljanju sredstava za razminiranje, približavanju susjednih država u regiji europskim integracijama, a sudjeluje i u važnim mirovnim misijama u svijetu, rekao je Ban Ki Moon, istaknuvši posebno sudjelovanje Slovenije u misijama u BiH i na Kosovu.

Pri tome je istaknuo da je za trajnu stabilizaciju u regiji potrebno ukloniti 'zadnje ostatke rata' kako bi regija mogla napredovati prema europskim integracijama i djelatnom angažmanu u međunarodnoj zajednici.

Nakon završetka službenog posjeta Sloveniji, u kojoj je kao glavni tajnik UN-a bio prvi put 2008. godine, u vrijeme kad je Slovenija predsjedavala EU-om, Ban Ki moon nastavlja turneju po regiji posjetom Hrvatskoj. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene