Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Rat' protiv terorizma

Ban Ki-moon pozvao na provedbu sankcija protiv Islamske države

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je u utorak zemlje članice da provedu međunarodni embargo na oružje i ekonomske sankcije protiv Islamske države (IS) kako bi se oslabila ta islamistička militantna skupina koja je od lipnja preuzela kontrolu nad velikim dijelom teritorija u Iraku i Siriji.

U izvješću Vijeću sigurnosti UN-a, Ban je opisao naglo pogoršanje sigurnosne situacije potaknuto od strane sunitskih militanata kao 'duboko zabrinjavajuće'. Islamska država ranije je bila poznata kao Islamska država u Iraku i Levantu (ISIL ili ISIS).

Pročitajte i ovo Napad na Ukrajinu na Vijeću sigurnosti UN oštro kritizirao ruske napade na Ukrajinu: "Putin je odlučio obilježiti ove blagdane" Predsjednik Zoran Milanović drži govor u Općoj skupštini UN-a u New Yorku izlaganje od 20 minuta Milanović govorio pred UN-om: Pozvao na promjenu izbornog zakona u BiH i priznanje Kosova

'Čvrsto osuđujem porast nasilja za koje je odgovoran ISIS i njegove pristaše i pozivam UN-ove države članice, uključujući i iračke susjede, da se okupe i podrže Irak u borbi protiv terorizma', napisao je Ban.

'Države članice moraju ispuniti svoje obveze te provesti i primjeniti ciljane ekonomske sankcije, embargo na oružje i zabranu putovanja nametnute ISIS-u', rekao je Ban. 'Ne smije se dopustiti da terorizam uspije spriječiti irački put prema stabilnosti i demokraciji', dodao je.

Al-Kaida u Iraku nalazi se na crnoj listi Vijeća sigurnosti već deset godina, a prošle je godine na popis dodan i ISIL.

Iako ISIL slijedi Al-Kaidinu tvrdolinijašku ideologiju, odmetnuli su se od nasljednika Osame bin Ladena, Ajmana al-Zavahrija.

Ispovijest prebjega o životu unutar brutalne skupine: 'Tko je protiv, ubiju ga'

Džihadska skupina koja tvrdi da ima ovlasti nad muslimanima diljem svijeta, zaplijenila je oružja iz skladišta oružja u Siriji i Iraku, novac iz trezora u bankama te kontrolira brojna naftna polja i obradive površine.

U obje zemlje, na teritorijima koje je skupina zauzela, proglašen je kalifat, a muslimane diljem svijeta pozvali su da se skupe tamo i započnu sveti rat.

Mnoge skupine za ljudska prava optužile su militantnu grupu da vrši masovna pogubljenja u Iraku.

Ban je istaknuo da su izvješća o masovnim pogubljenjima i drugim teškim zloupotrebama prava od strane ISIL-a bila 'iznimno uznemirujuća'.

Posebni izaslanik UN-a u Iraku Nickolay Mladenov rekao je prošli mjesec da se napredak militanata u zemlji mora riješiti vojno te da će uspjeh ovisiti o širokom političkom konsenzusu.

'Međunarodna zajednica, uključujući i zemlje u regiji, mora se solidarizirati s Irakom u ovo doba krize', rekao je Ban. 'U isto vrijeme, irački čelnici moraju se izdići iznad uskih političkih ili sektaških interesa kako bi se suočili s jednim od najtežih izazova koji su se dogodili u zemlji', dodao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene