Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u utorak je pohvalio ulogu njemačke kancelarke Angele Merkel u izbjegličkoj krizi, opisujući je kao "istinski glas morala" u svijetu.


"Kancelarka je pokazala veliku naklonost i trudila se pronaći ispravan pristup ovim izazovima", rekao je Ban u utorak nakon susreta s Angelom Merkel  u Berlinu.

Vezani članci Ilustracija Hrvatski državljanin optužen za pokušaj krijumčarenja migranata: 500 eura po osobi za mjesto u kamionu Slika nije dostupna 'Teroristi koriste migrantsku krizu kako bi činili zvjerstva diljem kontinenta'

"Ona je istiniti glas morala, ne samo u Europi nego u svijetu", dodao je Ban stojeći pored Merkel na konferenciji za novinare.

Glavni tajnik UN-a pozvao je Europu da učini više u borbi s izbjegličkom krizom.

"Europa je kontinent gdje se može više toga učiniti", rekao je dodajući da to ne može samo biti stvar novca koji se može dobaviti.

"Radi se o nečemu većemu: radi se o humanosti, o poštivanju ljudskih prava", rekao je.

Politikom otvorenih vrata za migrante i izbjeglice kojih je u Njemačku ušlo više od milijun kancelarka Merkel suprotstavlja se domaćem otporu i kritikama u vlastitoj koaliciji, a napose ostalim članicama Europske unije.

Ban Ki-moon je kritizirao pooštrenje zakona o azilu i porast nacionalizma u nekim zemljama Europske unije.

U zajedničkoj izjavi koju su prihvatili čelnici EU-a kaže se da je "neregularni tok migranata duž zapadnobalkanske rute sada okončan".

Agencija UN-a za izbjeglice (UNHCR) u utorak je priopćila da je "brzinsko rješenje" problema migranata dogovoreno u ponedjeljak u Bruxellesu između europskih čelnika i Ankare, sukladno kojem će se migrante masovno vraćati u Tursku, suprotno njihovom pravu na zaštitu, kako prema europskom tako i prema međunarodnom zakonu. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju