Austrijski kancelar Sebastian Kurz (Foto: AFP)
Austrijski kancelar Sebastian Kurz (Foto: AFP)

Europska komisija najavila je postupak protiv Austrije zbog zakona kojim bi se omogućila isplata smanjenog dječjeg doplatka za radnike ostalih zemalja Europske unije u Austriji, a čija djeca žive u domovinama roditelja, javljaju austrijski mediji u nedjelju.


"Čim zakon stupi na snagu Europska komisija će poduzeti određene korake i ostvariti svoje pravo zaštite ugovora EU", rekao je glasnogovornik Europske komisije Christian Wigand za austrijski dnevnik Kurier.

Vezani članci Susreli se Ursula von der Leyen i Andrej Plenković (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Nova šefica Europske komisije u Banskim dvorima: "Ovdje sam među prijateljima, Hrvatska je istinska priča o uspjehu" Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock) Loša vijest: Austrija smanjuje dječje doplatke stranim radnicima čija djeca tamo ne žive

Time je Europska komisija ponovila svoje stajalište kako u slučaju Austrije tako i u slučaju Njemačke, gdje je ovakav zakon također bio razmatran, da se različita visina dječjeg doplatka ovisno o zemlji porijekla roditelja tj. djeteta, kosi s načelima Europske unije o zabrani diskriminacije.

Povjerenica komisije za socijalna pitanja Marianne Thyssen je u nekoliko navrata tijekom procedure donošenja zakona u Austriji upozorila da on neće biti sukladan pravu EU i najavila da će komisija poduzeti korake.

"Niti jedan radnik ne smije biti diskriminiran na temelju svog državljanstva", rekla je Thyssen.

Austrijski parlament je u srijedu navečer glasovima vladajuće narodnjačko-slobodnjačke koalicije izglasao sporni zakon koji je bio i dio predizbornog obećanja vladajućih.

Austrija bi primjenom ovog zakona, prema nekim procjenama, uštedjela 114 milijuna eura. Zakon predviđa da se isplata dječjeg doplatka za djecu onih radnika čije djeca žive u zemlji porijekla roditelja, prilagodi troškovima života u dotičnoj zemlji.

To bi ponajprije pogodilo radnike onih zemalja u kojima je standard niži nego u Austriji kao što su primjerice Mađarska, Rumunjska ili Hrvatska.

Austrijska vlada je već polazila od toga da će zakon naići na zapreke.

"Posljednju riječ u ovom procesu ima Europski sud", rekla je austrijska ministrica obitelji Juliane Bogner-Strauss (Austrijska narodna stranka).

Austrijski mediji pišu i o tomu da bi, ako bi se isti princip primjenjivao i na umirovljenike, dakle da se austrijske mirovine prilagode mjestu boravka umirovljenika, to moglo pogoditi mnoge austrijske i njemačke umirovljenike koji žive ili veći dio godine provode u nekoj od toplijih i jeftinijih EU zemalja. (Hina)