Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potpisana i peticija

Austrija traži zabranu komemoracije na Bleiburgu: To je fašističko okupljanje pod okriljem crkve

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici 21 austrijske organizacije, od političkih do kulturnih, zatražili su da se zabrani subotnja komemoracija na Bleigurgu uz tvrdnje kako se radi o fašističkom okupljanju što prema austrijskom ustavu nije dozvoljeno.

Protiv komemoracije na Bleiburgu potpisana je i peticija koju su predali uredu koruškog guvernera te u koruškom parlamentu, javljaju austrijski mediji.

Pročitajte i ovo Ilustracija VELIKA AKCIJA SPAŠAVANJA Drama u Austriji: Lavina zatrpala ljude, najmanje dvoje poginulih, helikopteri nadlijeću područje Obilježena 75. godišnjica Bleiburga - 2 NAKON AUSTRIJSKOG ''NE'' Godišnjica Bleiburga: Komemoracija na tri lokacije, Sabor objavio detalje

Organizatori peticije tvrde da je riječ o komemoraciji ustašama koji su nakon kapitulacije nacista 1945. godine ondje bili predani tadašnjim jugoslavenskim vlastima. Otvorena je i Facebook stranica STOP Ustascha na njemačkom i hrvatskom pod nazivom "Inicijativa: Reci Ne ustašama u Bleiburgu".

U srijedu se inicijativi prdružila i stranka Zelenih koaj je prije dva tjedna pozdravila zabranu nastupa Marku Perkoviću Thompsonu. Oko okupljanja na Bleiburgu očekuju jednako brzu i odlučnu reakciju, poručili su.

Austrijski Der Standard pak piše kako se ove godine očekuje između 10 i 15 tisuća posjetitelja, a aantifašističke organizacije ističu kako se radi o najvećem okupljanju radikalnih desničara i ekstremista u ovom dijelu Europe, a sve prikriveno pod - crkvenom komemoracijom.

Zeleni također ističu kako se radi o "najvećem okupljanju neonacista, revizionista, pristaša fašizma" u Austriji te upozoravaju kako je tamo masovna pojava zabranjenih fašističkih simbola.

Komemoraciju ne podržava ni gradonačelnik Bleiburga Stefan Visotschnig. I on je istaknuo kako se crkveni kontekst koristi kako bi se zataškali pravi motivi te apelira na austijski MUP da izradi novi zakon koji bi obuhvatio i zabranio i oznake koje su zabranjene u Hrvatskoj. Naime, austrijski zakoni zabranjuju isticanje kukastih križeva i sličnih obilježja, no ne zabranjuju ustaške uniforme i oznake koje su zabranjene u Hrvatskoj. Dok se zakon ne izmijeni, ističe gradonačelnik, nema ovlasti zabraniti održavanje komemoracije jer se održava na privatnom posjedu.

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene