Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tisuće Australaca vraćaju se kući nakon što su prestale poplave i oluje u vinorodnome kraju Hunter Valleyu, ali još tjednima će se drugi stanovnici vraćati poplavljenim kućama i na poplavljene farme.


Snažna oluja koja je danima bjesnjela nad istočnom australskom obalom i izazvala najgore poplave u Hunter Valleyu u posljednjih trideset godina, nasukala je jedan brod za ugljen i poplavila obalne gradove, u nedjelju se smirila.

Vezani članci Nevrijeme u Petrinji - 1 Zbog nedjeljnog nevremena i požara angažirano 650 vatrogasaca, Civilna zaštita objavila pregled šteta po županijama Grmljavinsko nevrijeme u Istri, arhiva (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL) Civilna zaštita upozorava na opasne vremenske pojave u Zagrebu i pet županija. Meteorologinja otkriva što nas čeka u idućim danima

Devet je ljudi poginulo u oluji, a farme u Hunter Valleyu su ostale odsječene od svijeta poput otoka.

"Puno sam puta posjetio ovo područje... Iz zraka je neprepoznatljivo", rekao je australski premijer John Howard kad je posjetio dolinu.

"Za mene je to ilustracija... Kako je divlja bila oluja a, naravno,
tragičan je to gubitak života", rekao je Howard.

Oko pet tisuća stanovnika Maitlanda evakuirano je u nedjelju zbog straha da će nabujala rijeka Hunter probiti nasipe. To se nije dogodilo, a rijeka je poplavila obližnje farme, ali poštedjela je grad.