Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Australske su vlasti uhitile sedam svojih mladih građana zbog pokušaja da se pridruže islamističkim militantima na Bliskom istoku, izjavio je u četvrtak predsjednik australske vlade Tony Abbott.


"U zračnoj luci zaustavili smo sedam mladih Australaca koji su namjeravali otputovati na Bliski istok i, kako se čini, ondje se pridružiti terorističkim skupinama", rekao je Abbott novinarima u Canberri.

Vezani članci Otrovnica u aranžmanu Nisu sigurni ni na vjenčanjima ni na sprovodima: U cvjetnom aranžmanu dočekao ih nepozvani gost Požar u Australiji, ilustracija Požar prisilio stanovnike u lockdownu na evakuaciju: ''Država se bori s krajnje zabrinjavajućom i ozbiljnom situacijom''

Nije jasno kad su mladići uhićeni.

Australija je na oprezu zbog mogućnosti napada radikalnih islamista, uključujući i domaće militante koji se vraćaju s Bliskog istoka, proglasila je visoku razinu prijetnje od terorizma i provela nekoliko racija u svojim gradovima.

Islamska država pronašla još jedan strašan način da ubije 'izdajice'

Kako bi spriječili napade u zemlji, australski su dužnosnici pojačali napore u sprječavanju svojih radikalnih građana da pristupe skupinama poput Islamske države.

"Zabrinuti smo zbog broja ljudi koji stižu u zračne luke, posebice mladih, koji bi mogli pokušati otputovati u inozemstvo s ciljem koji užasava Australce i njihove roditelje, rodbinu i zajednicu", rekao je u četvrtak australski ministar nadležan za nadzor granice Peter Dutton.

Abbott je izvijestio parlament o najmanje 70 Australaca koji se bore u Iraku i Siriji, uz podršku oko 100 "podupiratelja" u samoj Australiji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook