Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Genska analiza

Australija prije 4.000 godina doživjela migracijski val iz Indije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australija, za koju se vjerovalo da je od dolaska prvih ljudi prije 40.000 godina do doseljavanja Europljana u 19. stoljeću bila izolirana, doživjela je prije 4.000 godina velik migracijski val iz Indije, po genskoj analizi objavljenoj u Sjedinjenim Državama.

Autori studije navode da su ti doseljenici donijeli sa sobom minijaturno kameno oruđe, takozvane mikrolite, te dinga, divljeg psa koji danas živi u Australiji. Ustanovljeno je da su oruđe i okamine životinja stari oko 4.000 godina, dodaju znanstvenici s Instituta Maxa Plancka u Njemačkoj, autori te studije objavljene u Analima američke znanstvene akademije.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković Uoči izbora Svjetski mediji raspisali se o političkoj situaciji u Hrvatskoj: Plenković je autoritaran, Milanović oštra jezika Komemoracija za žrtve brutalnog napada u Sydneyju Ubijeno šest osoba Napadač iz Sydneyja ciljao je žene: "Snimke govore same za sebe"

Istraživači su usporedili neke genske varijacije australskih aboridžina s onima stanovnika Nove Gvineje, jugoistočne Azije i Indije. 'Rezultati upućuju na velik priljev gena iz Indije u Australiju prije 4.230 godina, puno prije prvih veza s Europljanima', rekla je Irina Pugach iz instituta Maxa Plancka, voditeljica istraživanja.

'To se razdoblje podudara s brojnim promjenama u arheološkim podacima u Australiji kao što su postupak izrade kamenog oruđa i način prerade biljaka', dodaje. Budući da smo otkrili priljev gena iz Indije u Australiju u približno istom razdoblju, postoji mogućnost da su te promjene i pojava dinga povezani s tim migracijskim valom', zaključila je Pugach.

>> Australski vatrogasci se neumorno bore s vatrenom stihijom

Ova genska analiza pokazuje također zajedničko podrijetlo domorodačkog stanovništva u Australiji i Novoj Gvineji te Mamanwe, skupine filipinskih Negrita koji su živjeli prije 35.000 do 45.000 godina. U tom razdoblju Australija i Nova Gvineja činile su jedinstveno zemljopisno područje poznato kao Sahul.

'Ovo otkriće potvrđuje pretpostavku da je ovo stanovništvo nastalo od prvog migracijskog vala koji stigao iz Afrike i drugih skupina koje su došle kasnije', rekao je Mark Stoneking, jedan od autora studije. Ovi genski podaci pokazuju i da su se aboridžini iz Australije i Nove Gvineje razdvojili ranije tijekom povijesti Sahula a ne kada su se Nova Gvineja i Australija već bile razdvojile zbog porasta razine oceana prije nekih 8.000 godina, kazao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene