Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Australci ostaju u Iraku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australija je odbacila mogućnost povlačenja svojih vojnika iz Iraka iako su sve glasniji zahtjevi upućeni premijeru Johnu Howardu da slijedi britanski primjer i odredi vremenske rokove za povlačenje.

Australija je odan saveznik Sjedinjenih Država i bila je uz Britaniju jedna od prvih zemalja koje su dale vojnike za rat u Iraku. U toj zemlji je još oko 1400 australskih vojnika, a očekuje se skori dolazak još sedamdesetak vojnih instruktora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Plan o smanjenju broja vojnika Posljednja američka borbena brigada napustila Irak Slika nije dostupna S 14 na 12 brigada Do rujna iz Iraka odlazi 12.000 američkih i 4.000 britanskih vojnika

Mediji prenose kako britanski premijer Tony Blair namjerava do Božića povući 3.000 vojnika s juga Iraka gdje ih je sad oko 7.100. Howard kaže da ne planira smanjivati australsku borbenu skupinu od 550 vojnika koji su u susjednim područjima.

"Ne mislim da iz toga slijedi zaključak da treba smanjiti naših 550. Kritičnu masu treba održati. To je potrebno da bismo mogli raditi u skladu s instrukcijama ministarstva obrane", rekao je Howard u Perthu.

Howardove će riječi pozdraviti američki potpredsjednik Dick Cheney koji ovaj tjedan dolazi posjetiti Australiju i zahvaliti za potporu u Iraku i Afganistanu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene