Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Australski pisac osuđen je na tri godine zatvora jer je navodno uvrijedio tajlandsku kraljevsku obitelj, nakon hajke i istrage pokrenute na ljude i internet stranice koje se kritički odnose prema monarhiji.


Sudac je izjavio kako je Harry Nicolaides osuđen na šest godina zatvora, no kazna je smanjena jer je Australac uložio žalbu na presudu. 41-godišnjak je osuđen jer je u svojoj knjizi 'Verisimilitude' iz 2005. uvrijedio kralja Bhumibola Adulyadeja.

>> Dobio 10 godina zatvora zbog vrijeđanja tajlandskog kralja

Vezani članci Život bez vrećica Zabrana plastičnih vrećica probudila kreativnost, ljudi se snalaze na zanimljive načine Slika nije dostupna Tajlandski kralj oslobodio Švicarca koji je išarao njegovu sliku

Sudac je naveo kako dijelovi knjige sugeriraju da postoji neovlašteno korištenje moći među kraljevskom obitelji, no Nicolaides je rekao novinarima kako poštuje kralja i nije imao namjeru uvrijediti ga. Cijeli slučaj opisao je čudnijim od znanstveno fantastične priče.

Tajland inače ima oštre zakone koji kažu da se 'svatko tko kleveće, uvrijedi ili prijeti kralju, kraljici ili kraljevskoj obitelji može kazniti kaznom zatvora od 3 do 15 godina'. Prošle godine jedan Švicarac je osuđen na 10 godina zatvora zbog istih optužbi. No kralj ga je pomilovao nakon što je proveo oko mjesec dana iza rešetaka.