Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bizarno tajlandsko pravosuđe

Australac osuđen na 3 godine zbog uvrede kralja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australski pisac osuđen je na tri godine zatvora jer je navodno uvrijedio tajlandsku kraljevsku obitelj, nakon hajke i istrage pokrenute na ljude i internet stranice koje se kritički odnose prema monarhiji.

Sudac je izjavio kako je Harry Nicolaides osuđen na šest godina zatvora, no kazna je smanjena jer je Australac uložio žalbu na presudu. 41-godišnjak je osuđen jer je u svojoj knjizi 'Verisimilitude' iz 2005. uvrijedio kralja Bhumibola Adulyadeja.

Pročitajte i ovo Tajlandski kralj Maha Vajiralongkorn (Foto: AFP) - 1 Ženi se 4. put Iako je svojoj pudlici dao čin u zrakoplovstvu Tajlanđani neće ni pisnuti protiv svog ekstravagantnog kralja Vjenčanje tajlandskog kralja (Foto: AFP) - 2 tri dana prije krunidbe Tajlandski kralj iznenadio vjenčanjem: Tjelohraniteljica i bivša stjuardesa postala je njegova kraljica

>> Dobio 10 godina zatvora zbog vrijeđanja tajlandskog kralja

Sudac je naveo kako dijelovi knjige sugeriraju da postoji neovlašteno korištenje moći među kraljevskom obitelji, no Nicolaides je rekao novinarima kako poštuje kralja i nije imao namjeru uvrijediti ga. Cijeli slučaj opisao je čudnijim od znanstveno fantastične priče.

Tajland inače ima oštre zakone koji kažu da se 'svatko tko kleveće, uvrijedi ili prijeti kralju, kraljici ili kraljevskoj obitelji može kazniti kaznom zatvora od 3 do 15 godina'. Prošle godine jedan Švicarac je osuđen na 10 godina zatvora zbog istih optužbi. No kralj ga je pomilovao nakon što je proveo oko mjesec dana iza rešetaka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene