Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dobio 10 godina zatvora zbog vrijeđanja tajlandskog kralja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švicarski državljanin osuđen je u četvrtak na 10 godina zatvora jer je uvrijedio dostojanstvo kralja Bhumibola Adulyadeja, kada je u pijanom stanju crnom bojom prskao portrete tajlandskog suverena.

Oliver Jufer (57), nastanjen u Tajlandu i oženjen Tajlanđankom, uhićen je u prosincu u gradu Chiang Mai (sjever) kada je kraljevstvo slavilo 79. rođendan svoga suverena, najstarijeg aktivnog monarha u svijetu, koji je obožavan u svojoj zemlji.

Pročitajte i ovo Tajlandski kralj Maha Vajiralongkorn (Foto: AFP) - 1 Ženi se 4. put Iako je svojoj pudlici dao čin u zrakoplovstvu Tajlanđani neće ni pisnuti protiv svog ekstravagantnog kralja Vjenčanje tajlandskog kralja (Foto: AFP) - 2 tri dana prije krunidbe Tajlandski kralj iznenadio vjenčanjem: Tjelohraniteljica i bivša stjuardesa postala je njegova kraljica

U Tajlandu je kraljeva slika zaštićena krajnje strogim zakonima. 

Juferu je prijetila kazna od čak 75 godina zatvora. Bio je osuđen na 20 godina, no kako je priznao krivnju, kazna mu je prepolovljena. Branitelj po službenoj dužnosti kojega je imenovao sud nije se pojavio u četvrtak, a optuženi ima pravo podnijeti žalbu.

Kralj Bhumibol, poznat pod imenom Rama IX, ustavni je monarh koji teoretski nema nikakve vlasti. No uživa golem moralni autoritet i utjecaj na svoje podanike.

Kralj je u svojoj 60-godišnjoj vladavini preživio dvadesetak
premijera i državnih udara i njega strogo nadzire kraljevska palača koja pod povećalom čita sva djela i članke koje pišu o kralju, uključujući i inozemni tisak.

Premijer Thaksin Shinawatra, svrgnut 19. rujna državnim udarom također je optužen da je uvrijedio kralja. Sada je u egzilu u inozemstvu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene