NASA je odobrila povratak na Zemlju raketoplanu Atlantis, nakon što je zaključeno da je termička oplata letjelice sada dovoljno sigurna da izdrži visoke temperature po povratku u atmosferu.


"To je sjajna vijest!", rekao je zapovjednik Atlantisa Rick Struckow u radijskoj poruci Kontroli leta misije, nakon što je dobio odobrenje za slijetanje u četvrtak u Cape Canaveralu na Floridi.

Vezani članci Mila Rončević vraća se kući - 4 Mila se uskoro vraća kući: "Svi su nalazi zasad jako dobri. Stekla je čak i imunitet“ Vratio se kruzer s našim pomorcima - 3 Dvjesto tisuća pomoraca zatočeno na brodovima: Potrebno je djelovanje da se izbjegnu pomorske nesreće i katastrofe za okoliš

Odobrenje je izdano dan nakon što je astronut Danny Olivas, tijekom svemirske šetnje, pričvrstio odvojeni komad termičke oplate kod motora na repu letjelice, koji se odvojio prilikom lansiranja 8. lipnja.

NASA s posebnom pozornošću analizira stanje termičke oplate broda, nakon što je 2003. godine, oštećenje na krilu nastalo od otpalog komada zaštitne pjene kod lansiranja, dovelo do eksplozije raketoplana Columbia i pogibije sedmeročlane posade pri povratku na Zemlju.

Astronauti Atlantisa planiraju još jednu inspekciju termičke oplate, kada se 'space shuttle' odvoji od Međunarodne svemirske stanice (ISS), u utorak.

Ruski kozmonauti Fjodor Jurčihin i Oleg Kotov, zapovjednik i inženjer leta 15. ekspedicije ISS, koji su u petak oposobili četiri od šest procesora komjutorskog sustava orbitalne stanice, u subotu su počeli aktivirati neke od ključnih sustava koji su bili isključeni četiri dana, uključujući i eliminator ugljičnog dioksida.

Također su nastavili napore na aktiviranju preostala dva procesora, koristeći pomoćne kablove kako bi zaobišli prekidače koji su izazvali pad sustava.

Problemi s kompjutorima njemačke proizvodnje, koji upravljaju opskrbom ISS-a kisikom, održavaju poziciju u orbiti, upravljaju solarnim panelima i opskrbom struje te mijenjaju smjer leta, a u jednom su trenutku otvorili i mogućnost evakuacije tročlana posade i apuštanja orbitalne stanice.

U subotu su inženjeri NASA-e zajedno s ruskim kolegama u Svemirskom centru Koroljov kod Moskve, nastavljali utvrđivati uzroke kvara na kompjutorima ISS-a.