Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko koga podržava

TEŠKE OPTUŽBE NA RELACIJI SIRIJA-TURSKA Verbalni rat predsjednika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U odvojenim intervjuima predsjednici su oštro napali jedan drugoga.

Dok se zračni napadi u Siriji intenziviraju, sirijski i turski predsjednici razmjenjuju optužbe putem medija, časteći jedan drugog svakojakim epitetima. Bašar al-Asad smatra da Tayyip Recep Erdogan provodi ideologiju Muslimanskog bratstva, a Erdogan Asada proziva glavnim krivcem za terorizam i humanitarnu krizu.

Pročitajte i ovo Rusiji je teško povjerovati da je Islamska država odgovorna za teroristički napad Napad u Moskvi Rusiji je teško povjerovati u krivnju Islamske države: "Zapad se požurio pripisati im odgovornost" Recep Tayyip Erdogan Čestitao Putinu na pobjedi Turski predsjednik Erdogan: "Turska je spremna pomoći kako bi Rusija i Ukrajina započele pregovore"

Asad je okarakterizirao ulogu turske u ratu u Siriji za jedan francuski magazin, kojem je dao intervju.

"Turska ima najopasniju ulogu u toj situaciji, jer je Turska pružala svakojaku potporu tim teroristima i čitavom spektru terorista. Neke zemlje podupiru al-Nusra frontu, koja je Al-Qaida, druge zemlje podupiru ISIS, dok Turska podupire obje te i druge skupine istovremeno. Oni im daju, kako da kažem, ljudske resurse, oni regrutiraju. Daju im potporu u obliku novca, logistike, naoružanja, nadzornog sustava te čak dozvoljavaju kretanje njihove vojske preko svojih granica tijekom sukoba u Siriji. Čak se i novac koji se prikuplja u ostatku svijeta šalje kroz Tursku, a nafta koju ISIS prodaje, to radi preko Turske, tako da Turska igra najgoru ulogu u našoj krizi", rekao je Asad u intervjuu za francuski magazin Valeurs Actuelles.

Nadalje, Asad je turskog predsjednika Tayyipa Recepa Erdogana i turskog premijera Davutoglua optužio da na taj način pokazuju pravu ideologiju koju njeguju, a to je ideologija Muslimanskog bratstva.

ASAD ZAMJERA 'Zapadna politika je podupirala teroriste na razne načine'

Isto tako, na upit smatra li da je ruski predsjednik Vladimir Putin posljednji zaštitnik "kršćansko-zapadne civilizacije", Asad je odgovorio kako je to točno, ali i obrazložio svoj odgovor. "Tko god se bori protiv terorizma, ne samo Putin, tko se god negdje bori protiv terorizma, na taj način štiti ostatak svijeta", rekao je Asad.

Odgovor iz Turske bio je jednako oštar, a Erdogan je Asada optužio za državni terorizam te kupovinu nafte od ISIS-a. "Moraš biti slijep da to ne vidiš", rekao je Erdogan, a prenosi Yahoo News.

Otišao je i korak dalje te Asada prozvao kao glavnog krivca za humanitarnu krizu s izbjeglicama i čovjeka koji je omogućio uspon terorizma kao i da pruža potporu ISIS-u. "Glavni razlog humanitarne krize i uspona terorizma danas je Asad... Asad provodi državni terorizam", poručio je Erdogan.

Turski je predsjednik uputio i poziv liderima svih muslimanskih zemalja da uspostave ujedinjeni front protiv terorizma.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene