Obavijesti Video Pretražite Navigacija
London traži pojašnjenje

Argetinska veleposlanica nazvala britanskog premijera glupim?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika Britanija zatražila je od argetinske veleposlanice da objasni zašto je poteze britanskog premijera nazvala blesavim i njega samog glupim.

Velika Britanija je od argentinske veleposlanice zatražila da razjasni primjedbe na račun britanskog premijera Davida Camerona, ocijenivši njegove poteze oko Falklandskog otočja 'blesavim' i prišivši mu pridjev 'glup'.

Pročitajte i ovo Novac - 1 Bugarski kriminalci Varali su državu gotovo pet godina i digli 54 milijuna na naknadama za nezaposlene: "Sustav su tretirali kao bankomat" Andrej Plenković Odbacio sučeljavanje Plenković otkrio koliko je donirao HDZ-ovoj kampanji pa opleo po Milanoviću: "Svakog dana se budi i lupeta sa svojim primitivizmom"

Britansko ministarstvo vanjskih poslova pojasnilo je da još traži potvrdu da je veleposlanica Alicia Castro to uistinu izjavila. 'Ako se to pokaže točnim, spomenute su primjedbe nediplomatske... Naša politika prema Falklandskom otočju nije se promijenila i neće se promijeniti', kazala je glasnogovornica Foreign Officea.

>>Cameron podupire izvlačenje plina iz škriljca

Aludirajući na referendum u ožujku kada su se stanovnici izjasnili da i dalje žele biti britanski prekomorski teritorij, izvor u uredu premijera Camerona rekao je da 'ne misle da je blesavo slušati volju 99,8 posto stanovnika Falklanda koji su jasno dali do znanja da žele ostati Britanci'.

Veleposlanica Castro u utorak je argentinskim parlamentarcima kazala da nije bilo pametno od Camerona što je objavio komentare o Falklandima koje je prije nego je postao papom iznio bivši nadbiskup Buenos Airesa Jorge Bergoglio.

'Premijer Cameron je bio glup, ako smijem tu riječ upotrijebiti u Kongresu', rekla je Castro. Pojasnila da je po proglašenju pape potražila što je Bergoglio rekao o Falklandima te da je Cameron to isto učinio, 'ali je bio dovoljno blesav da informaciju proširi', kazala je Castro.

Cameron je u ožujku kazao da je papa bio u krivu kada je 2012. rekao da je Velika Britanija 'uzurpirala' otoke.

U travnju je Castro odbila poziv da nazoči pogrebu bivše premijerke Margaret Thatcher koja je bila na čelu zemlju u vrijeme rata za Falklande 1982. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene