Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tisuće na ulicama

Andrija Jarak iz Istanbula: U gradu vlada nervoza, a posebno nervozan je Erdogan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turske vlasti nastavljaju obračun s pučistima. Uhićeno je više od 6 000 osoba, među njima visokopozicionirani vojni dužnosnici i suci. Situaciju u Istanbulu prati reporter Andrija Jarak.

Cijelim putem od zračne luke do središta grada nalazi se bezbroj policajaca što u odorama, što u civilu. Posebice na Taksimu, glavnom gradskom trgu. U Istanbulu i dalje vlada velika nervoza, posebice je nervozan predsjednik Erdogan koji je i danas pozvao građane da ostanu na središnjim gradskim trgovima te da dođu u još većem broju, jer kako sam kaže, stvar još uvijek nije završena.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svjedok pokušaja vojnog udara 'Pristaše Erdogana neuspjeli puč slave pozdravom muslimanskog bratstva iz Egipta' Slika nije dostupna Vedad Halilović za Dnevnik Nove TV 'Možda netko tajno i priželjkuje građanski rat, no propali vojni udar je ujedinio Tursku'

Oni su ga naravno poslušali, na Taksimu se u ovim trenucima nalazi desetak tisuća ljudi. Voditelj uzvikuje 'takbir', a oni uzvraćaju 'Allahuekber'. Stalno svira ista glazba, himna posvećena Tayyipu Erdoganu.

Uhićenja se i dalje nastavljaju, a vijest dana je i da je otvoren turski zračni promet za vojne zrakoplove, otvorena je vojna baza Incirlik koju koristi američko ratno zrakoplovstvo za bombardiranje takozvane Islamske države. Tijekom dana je uhićen i vojnik te zrakoplovne baze, nije rečeno zašto.

Turska je duboko podijeljena zemlja, polovica države obožava i voli Erdogana, dok ga druga polovica mrzi. Oni koji ga vole i podržavaju su okitili sve ulice i trgove njegovim velikim posterima i velikim turskim zastavama. Njegovi protivnici, doduše daleko od kamera, kažu kako su turske sigurnosne službe znale za ovaj pokušaj amaterskog vojnog puča i da su namjerno pustile da se taj pokušaj dogodi kako bi Erdogan mogao očistiti sve svoje protivnike iz redova turske vojske.

To je naravno špekulacija, no zato je provjerena informacija da je do sada uhićeno oko 6000 osoba, a zanimljivo je i to da je nalog za uhićenje glavnog vojnog savjetnika turskog predsjednika, koji je očito i sam osumnjičen. U Turskoj je i dalje napeto.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene