Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'To je lijek koji spašava'

Bori se protiv zakona: Ovaj liječnik propisuje medicinski kanabis za djecu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Bizarno je da u 21. stoljeću moramo skrivati proizvodnju lijekova koji spašavaju živote...'

Preko dvadeset godina Andrew Katelaris istražuje ljekovita svojstva kanabisa. Iako je 2006. godine ispisan iz registra onih koji rade u tom području, Katelaris već godinama propisuje, proizvodi i distribuira kanabis desetak obitelji čija djeca pate od teških oštećenja mozga, ili po život opasnih napadaja.

Pročitajte i ovo Ovce Kriva trava Ovce tražile travu, pa pojele 100 kilograma kanabisa: Pastir je primijetio čudno ponašanje stada Ilustracija U blizini Praga Djeca pronašla i pojela sumnjive slatkiše: Majka ih je odvela u bolnicu, a onda je ostala u šoku

JOŠ JE SVE SAMO NA PAPIRU Hoće li priča o medicinskom kanabisu biti priča bez sretnog kraja?

Neprestani pritisak zakona na njega samo mu je pojačao želju i strast za istraživanjem pozitivnih učinaka kanabisa, koji se želi boriti protiv "drakonskih zakona" i "društvene paranoje" kojom je okružen ovaj, kako ga on naziva, 'lijek koji spašava živote'.

'Bizarno je da u 21. stoljeću moramo skrivati proizvodnju lijekova koji spašavaju živote', rekao je dr. Katelaris koji je tijekom godina u kojima je zagovarao ljekovati svojstva kanabisa čak i uhićen.

Kaže da je uvijek znao da će ga privesti zbog istraživanja u laboratoriju koji je imao skriven unutar spavaće sobe, ali čvrsto vjeruje da to može promijeniti i spasiti živote mnogih oboljelih. Neprestano pokušava pokazati ljudima kako su njegovi lijekovi pomogli obiteljima kojima nabavlja ovaj lijek.

Medicinski kanabis i lijekovi koji ga sadrže pacijentima dostupni od jeseni

'Jednom kada vidite da ste pomogli nekome i da mu možete obećati da će biti bolje, ništa vas više ne može zaustaviti u naumu da i drugima pomognete', rekao je dr. Katelaris o prijetnjama zakonodavaca da će ga opet privesti.

Inače, medicinski kanabis je dugogodišnja tema rasprava u nastojanju da ga se legalizira za određena oboljenja.

Upotreba kanabisa i u Hrvatskoj u medicinske svrhe mogla biti biti moguća već u rujnu, ali postoji problem - poduzetnici i veledrogerije morat će uložiti u nabavu marihuane kako bi se mogla u hrvatskim laboratorijima pretvarati u lijek. To bi mogao biti skup i neisplativ posao, ali Povjerenstvo Ministarstva zdravlja ipak se nada da će se naći netko tko je spreman uložiti u nešto što je donedavno bilo isključivo droga.

Na YouTubeu je cijela priča o dr. Katelarisu, "The Pot Doctoru", kako su ga prozvali.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene