Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MEdicinska marihuana

'Svako ljudsko biće ima pravo na život, svako ljudsko biće ima pravo na izbor...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Upotreba kanabisa u medicinske svrhe mogla biti biti moguća već u rujnu, ali postoji problem - poduzetnici i veledrogerije morat će uložiti u nabavu marihuane kako bi se mogla u hrvatskim laboratorijima pretvarati u lijek. To bi mogao biti skup i neisplativ posao, ali Povjerenstvo Ministarstva zdravlja ipak se nada da će se naći netko tko je spreman uložiti u nešto što je donedavno bilo isključivo droga.

Huanito je zbog lijeka za svoju bolest završio u zatvoru, pa stoga s radošću očekuje primjenu kanabisa u medicinske svrhe. 'Svako ljudsko biće ima pravo na život, svako ljudsko biće ima pravo na izbor, pravo na samoliječenje', kaže nam Huanito Luksetić.

Pročitajte i ovo Ilustracija zločinačko udruženje Dvojac morskim putem krijumčario marihuanu iz Crne Gore, vrijednost droge oko 600.000 eura Velika akcija Europola. ilustracija EUROPOL u akciji Pala banda koja je izvukla stotine milijuna eura: Obećavali ogromnu zaradu na kanabisu za medicinsku upotrebu

Iako je cijela stvar najavljena za rujan, zapravo je daleko od realizacije, pacijenti će još morati pričekati. 'To ne ovisi samo o ministru ne ovisi samo o hrvatskoj administraciji u mnogome ovisi o poduzetničkom dijelu o veledrogerijama, o proizvođačima lijekova a i samim ljekarnicima koji sami moraju riskirati i investirati u jedno tržište o kojem baš ništa trenutno ne znaju'. kaže dr. Ognjen Brborović, predsjednik Povjerenstva Ministarstva zdravlja.

Jer marihuana koja će se pretvarati u lijek u hrvatskim laboratorijima stizat će iz inozemstva, u Hrvatskoj se još neće moći uzgajati.

'Da bi uopće bio moguć uzgoj potrebno je promijeniti zakon o sprečavanju zlouporabe droga', dodaje Brborović.

Medicinski kanabis i lijekovi koji ga sadrže pacijentima dostupni od jeseni

Iako Huanito pozdravlja pozitivne pomake, strahuje da ovakav način legalizacije nije dobar, smatra da će lijekovi imati premalu dozu aktivnih supstanci koje mu pomažu. 'U ovom trenutku ono što se predlaže na osnovu nekih činjenica nije adekvatno i nije dobro, i to nam na žalost neće pomoći pogotovo teškim pacijentima', smatra Luksetić.

Smatra i kako bi se marihuana trebala u potpunosti legalizirati. 'To meni pomaže i rješava moj problem, da mogu normalno se kretat, funkcionirat, radit , plaćat račune , plaćat porez, da imam kvalitetan život', kaže.

Struka pak uvjerava kako će na hrvatsko tržište dolaziti samo najbolja marihuana. 'Predvidjeli smo svega dva, makar u ljekarničkoj komori imaju prijedloge, možda i neke druge, jedno je taj za inhalaciju to je doslovce osušeni cvijet, a drugo je ekstrakt, ekstrakt neki zovu još i ulje', kaže Brborović.

Medicinski kanabis bit će dostupan osobama oboljelim od multiple skleroze, osobama koje boluju od AIDS-a, pomagat će u mučninama osobama oboljelim od karcinoma, ali i za djecu oboljelu od rijetkog epileptičkog sindroma. Za sada još uvijek samo na papiru. Jer ako se odradi sva procedura, a ne nađe se hrabra veledrogerija ili poduzetnik koji je spreman uložiti u kanabis, ovo bi mogla biti priča bez sretnog kraja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene