Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubrzana legalizacija

Medicinski kanabis i lijekovi koji ga sadrže pacijentima dostupni od jeseni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Krajem 2014. godine osnovano povjerenstvo ubrzano radi kako bi pacijentima olakšali život.

Medicinski kanabis i lijekovi koji ga sadrže bolesnicima bi mogli postati dostupni već na jesen. Pomoć je to mnogima koji boluju od teških bolesti, a koji su do sada zbog lijeka koji im olakšava život, mogli završiti i u zatvoru. Ipak, te ćemo lijekove i pripravke za sada morati uvoziti. Naime, još nisu donijeti zakoni koji dopuštaju sadnju medicinske konoplje.

Pročitajte i ovo Personalizirano liječenje - 2 Bolji ishodi liječenja Dobre vijesti za onkološke pacijente! Personalizirano liječenje tumora od sada i u Hrvatskoj Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi

Medicinska marihuana pomaže - službeno će to uskoro priznati i Hrvatska.

'Očekujem da će se do jeseni pacijentima, teškim bolesnicima u Hrvatskoj omogućiti i taj lijek', rekao nam je dr. sc. Ognjen Brborović, predsjednik Povjerenstva za analizu i preporuke primjene indijske konoplje/kanabinoida u medicinske svrhe.

Do sada je to učinilo 12 zemalja EU, hoće li i Hrvatska?

Krajem prošle godine osnovano povjerenstvo ubrzano radi kako bi pacijentima olakšali život.

'A to iz medicinske pak struke znači da dobiju točno određene količine kanabinoida uključivo i THC-a i da kao i svaki drugi lijek liječnik može propisati dozu, i koliko puta dnevno, na koji način', kaže Brborović.

Taj trenutak željno iščekuje Huanito. Njegova priča i njegova jedina želja - biti zdrav - pokrenula je lavinu. Nakon što je zbog svojega lijeka uhićen, javnost je nedvojbeno stala na njegovu stranu, pa možda pokazala i političarima da je u Hrvatskoj sazrelo vrijeme za promjenu.

Kanabis ga spasio, a sad će zbog toga na sud

'U svakom slučaju, za to sam da kad dolazim kod liječnika da me pošalje u ljekarnu gdje ću dobiti vrlo kvalitetan lijek koji će mi pomoći', kaže Huanito Luksetić.

Sadnja će još pričekati

Kaže, moglo bi sve ići i brže, no zadovoljan je što se nešto ipak mijenja.

'Zaista očekujem jedan kvalitetan zakon, apsolutno svi očekujemo slobodnu biljku jer to je biljka kao i svaka druga, Bogom dana', kaže Huanito.

'Takva bi odluka mogla uroditi većim brojem smrtnih slučajeva'

No, tu nastaje problem. Iako bi se već na jesen mogli dopustiti i lijekovi i pripravci, sadnja medicinske konoplje još će pričekati.

'Ministarstvo je poslalo prijedlog izmjena zakona o sprečavanju zlouporabe droge gdje se promjene tiču prvenstveno industrijske konoplje dok će medicinska konoplja biti u promjenama koje će tek uslijediti', kaže Brborović.

To se očekuje početkom iduće godine. Do tada ćemo medicinsku marihuanu morati uvoziti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene