Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko čime vlada?

Analiza Dnevnika Nove TV: Kako je nakon 7 godina kaosa podijeljena Sirija, zemlja oko koje se lome koplja velikih sila

Kako je podijeljena Sirija? (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Kako je podijeljena Sirija? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Kako je podijeljena Sirija? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Kako je podijeljena Sirija? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Kako je podijeljena Sirija? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Kako je podijeljena Sirija? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Kako je podijeljena Sirija? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Dnevnik Nove TV donosi pregled kako je Sirija podijeljena kada je riječ o interesnim sferama velikih sila.

Najveći dio Sirije, nakon sedam godina građanskog rata ponovno je u rukama režima na čelu s predsjednikom Bašarom al Asadom. Njegov glavni saveznik je Rusija koja na zapadu Sirije, uz obalu Sredozemlja ima dvije vojne baze - jedna se nalazi u gradu Tartusu, a druga je Hmejimim nedaleko od Latakije. Tartus je jedino mjesto u Sredozemlju gdje Rusija ima pristanište za svoje brodove, dok je Hmejimim zračna luka za ruske borbene zrakoplove.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna važno je zaustaviti krvoproliće Donald Trump: "Nije važno hoće li Bašar al Asad ostati ili otići..." Slika nije dostupna Rat u Siriji Asadove snage nižu pobjede: Uzeli 14 sela od džihadista, zaustavili napredak pobunjenika

Sjedinjene Američke Države u Siriji nemaju baze na tlu, već za intervencije koriste brodove u Sredozemlju. Nakon kemijskog napada u travnju 2017., američki brodovi iz Sredozemlja su ispalili 60-ak krstarećih projektila na mete sirijske vojske kao odmazdu. U isto područje prije dva dana krenula je udarna skupina američke mornarice sastavljena od nosača zrakoplova Harry Truman, raketne krstarice, te razarača. Ipak, iz mornarice kažu da je dolazak tih brodova bio planiran ranije, u sklopu aktivnosti vezanih uz američku Petu i Šestu flotu.

Stotinjak kilometara od obale Sirije i ruskih baza, na Cipru se nalaze vojna postrojenja i zračna luka u kojima su vojne postrojbe Velike Britanije.

Na sjeveru Sirije prisutna je turska vojska koja je intervenirala protiv Kurda. A kurdske postrojbe pomažu Sjedinjene Američke Države, šalju im naoružanje i obučavaju njihove vojnike.

Diljem Sirije nalaze se i teritoriji pod kontrolom brojnih pobunjeničkih skupina. Njih je prijašnjih godina u borbi protiv režima sirijske vlade pomagao SAD.

Na kraju, u Siriji su i ostaci takozvane Islamske države. Pod njezinom kontrolom su većinom manje važni pustinjski dijelovi zemlje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene