Demonstracije ispred Bijele kuće (Foto: Jim WATSON / AFP)
Demonstracije ispred Bijele kuće (Foto: Jim WATSON / AFP) Foto: Jim WATSON / AFP

Slučaj ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija u konzulatu u Istanbulu zgrozio je svijet, no još nikakve sankcije prema Saudijskoj Arabiji nisu donesene, iako je sve jasnije da iza ubojstva stoji i saudijski princ Mohammed bin Salman.


Za sada sve prolazi tek s mlakim osudama i reakcijama ponekih dužnosnika, a stručnjak za vanjsku politiku i bivši diplomat Daniel Bućan rekao nam je kako to nije slučajno te da se na ovom primjeru jasno vidi sav politički nemoral. Bućan ne misli da će Saudijska Arabija platiti cijenu zbog ubojstva novinara niti da će joj svjetske sile nametnuti bilo kakve sankcije, već da će eventualno doći do smjene saudijskog princa kako bi se zadovoljio Zapad.

Vezani članci Donald Trump Trumpov bliski suradnik pristao surađivati u istrazi napada na Kapitol: Već je dostavio niz dokumenata Donald Trump Američki general tajno zvao Kinu iz straha da će Trump pokrenuti rat: "Lud je, znaš da je lud", "Slažem se"

"Da je bilo koja druga zemlja to učinila, uslijedile bi sankcije, prvo gospodarske, a možda i vojna intervencija, no riječ je o savezniku SAD-a i tu se pokazuje sve licemjerstvo. Interesi i zarada ovdje su bitiniji od vrednota koje velike zemlje propagiraju, ali ih se ne drže“, rekao nam je Bućan.

Američki predsjednik Donald Trump isprva je bio blag prema Saudijskoj Arabiji, potom je promijenio priču rekavši da će surađivati s Kongresom kako bi se rasvijetlile sve činjenice, no istovremeno je poručio da zbog ovog slučaja ne bi trebalo poništiti posao prodaje oružja Saudijskoj Arabiji u vrijednosti od 10 milijardi dolara.

"Još jedan razlog zbog kojeg SAD neće reagirati na zločin Saudijske Arabije jest činjenica da je Saudijska Arabija protivnik Iranu te i u tom smislu saveznik SAD-u. No nije prvi put da je jednoj velesili saveznik autoritarni režim i to je nešto što definira samu srž politike velesila. Washingtonu je mnogo bitnija Saudijska Arabija nego činjenica da je taj režim počinio zlodjelo“, smatra Bućan.

Identično razmišlja i politolog Vedran Obućina. Kaže da sankcije Saudijskoj Arabiji neće biti nametnute, prije svega zbog nafte. "Nitko ne želi riskirati da cijena crnog zlata ode u nebo, a Saudijci uvijek imaju naftu kao adut u rukavu. Zbog toga će međunarodna zajednica biti zadovoljna pokrenutom istragom, pa onda i rezultatima, te uhićenjima, no zasigurno neće svaliti kolektivnu krivnju na cijeli saudijski režim. Za nekoliko mjeseci sve će se zaboraviti i bit će 'business as usual'. Saudijci neće proći kao Rusija nakon ubojstva ruskog tajnog agenta u Velikoj Britaniji", siguran je Obućina.

Ipak ističe da bi se Trump mogao naći u nezgodnoj situaciji zbog izbora zastupnika u Kongresu i Senatu te činjenice što neki ovu temu koriste za unutarnju političku borbu, dok je cijela situacija iskorištena za veliku raspravu o vanjskoj politici SAD-a.

Što se tiče samog saudijskog novinara, Obućina ističe da nije riječ o saudijskom disidentu, već o pristalici saudijskog režima, ali ujedno i glasnom kritičaru prijestolonasljednika. Ne isključuje mogućnost i da je u SAD-u bio pod zaštitom nekih Saudijaca koji su također bili protivnici princa Mohammeda bin Salmana.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju