Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbio princa

Saudijski princ telefonski razgovarao s novinarom netom prije ubojstva?

Istraga o smrti Jamala Khashoggija nastavlja se (AFP)
Istraga o smrti Jamala Khashoggija nastavlja se (AFP)
Saudijski princ Mohamed bin Salman navodno je telefonski razovarao s novinarom Jamalom Khashoggijem prije nego što je on bio ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Turski list Yeni Safak objavio je nove pojedinosti o tom slučaju, koje proturiječe tvrdnjama saudijskih vlasti da princ Mohammed nije igrao nikakvu ulogu u ubojstvu. Khashoggi je zadržan u saudijskom konzulatu, a potom je princ kontaktirao telefonski s njim i pokušao ga uvjeriti da se vrati u Rijad, navodi se u izvješću. Khashoggi je odbio ponudu princa Mohammeda zbog straha da će biti uhapšen i ubijen ako se vrati, prenosi Zerohedge. Nakon toga je ubijen.

Pročitajte i ovo Jamal Khashoggi, ubijeni saudijski novinar (Foto: AFP) "Slučaj postao histeričan" Turska zatražila izručenje osumnjičenih za ubojstvo novinara, Saudijska Arabija odgovorila na zahtjev Mohamed bin Salman (Foto: AFP) mišljenje analitičara Posljedice ubojstva saudijskog novinara: "Imidž Mohameda bin Salmana kao mogućeg reformatora je uništen"

Izvješće je do sada nepotvrđeno, iako su se sve neslužbene informacije do sada pokazale točnima, uključujući, snimke Saudijaca koji su stigli u Tursku te audiosnimku iz saudijskog konzulata. U međuvremenu, saudijska verzija događaja značajno se promijenila tijekom protekla dva tjedna. Vlasti su u subotu priznale da je Khashoggi, kolumnist Washington Posta i kritičar saudijskog režima, ubijen unutar konzulata.

Priznanje je uslijedilo nakon što su tvrdili da je novinar napustio konzulat te da mu se nakon toga izgubio trag. Saudijske vlasti potom su objavile da je smijenjeno nekoliko dužnosnika te je uhićeno 18 ljudi u istrazi o ubojstvu.

Khashoggi je bio istaknuti kritičar Rijada i saudijskog režima i stanovnik SAD-a te je napisao brojne kolumne za The Washington Post.

Predsjednici Francuske i SAD-a, Emmanuel Macron i Donald Trump, razgovarali su u nedjelju navečer o ubojstvu saudijskog novinara, rekla je Bijela kuća. Trumpova glasnogovornica Sarah Sanders izvijestila je u priopćenju da su dvojica šefova država razgovarala telefonski uoči dolaska američkog predsjednika u Francusku na komemoraciju stote obljetnice primirja iz 1918.

Razgovarali su o "okolnostima koje su popratile tragičnu smrt saudijskog novinara Jamala Khashoggija", istaknula je Sanders. Nakon što je pokazao popustljivost spram Saudijske Arabije u toj aferi, Trump je promijenio ton u subotu, ocjenjujući da je "očito bilo obmana i laži". Francuska je istaknula u nedjelju, s Njemačkom i Velikom Britanijom, "hitnu potrebu za rasvjetljavanjem" događaja.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obećao je u nedjelju detaljno izvješće o Kashoggijevu ubojstvu u saudijskom konzulatu u Istanbulu, a saudijski kralj i prijestolonasljednik navodno su nazvali novinarovu obitelj kako bi joj izrazili sućut.

Rijad je u subotu priznao da je Khashoggi ubijen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, ali međunarodna zajednica s nevjericom gleda na verziju koju je ponudila Saudijska Arabija.

London, Pariz i Berlin u zajedničkom su priopćenju objavili da Saudijska Arabija mora pružiti činjenice kako bi se njezino objašnjenje o okolnostima smrti saudijskog novinara Jamala Khashoggija smatralo vjerodostojnim.

Glasnogovornica američkog predsjednika dodala je da su Trump i Macron "također razgovarali o nizu gospodarskih i sigurnosnih pitanja, među kojima o stanju u Siriji" i povlačenju SAD-a iz ugovora potpisana s Rusijom o nuklearnom naoružanju srednjeg dometa. (MT/Hina)


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene