Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američka sizmološka služba potvrdila je u noći na ponedjeljak da je na području Sjeverne Koreje zabilježila podrhtavanje tla jakosti 4.2 stupnja Richterove ljestvice, prenijela je TV mreža CNN.


Podrhtavanje tla zabilježeno je u 10:36 sati po lokalnom vremenu (01:36 GMT) objavljeno je iz USGS-a, što se podudara s navodima korejske državne agencije KCNA da je u to vrijeme izveden podzemni nuklearni pokus.

Vezani članci Anton Kikaš o švercu oružja (Foto: Dnevnik.hr) Predsjednicu u Kanadi dočekao i neuspješni švercer oružja: ''Opet bih napravio isto'' Obljetnica udarne postrojbe hrvatske vojske četvrte gradijske brigade Pauci (Foto: Dnevnik.hr) - 4 U Splitu prezentirana moćna artiljerija Hrvatske vojske: "Žao mi je što to nismo 90-ih imali, rat ne bi bio tako strašan"

Južna Koreja je isto izvijestila da je zabilježila podhrtavanje tla u Sjevernoj Koreji. Južnokorejska predsjednička rezidencija Blue House objavila je da je Institut za geoznanosti i mineralne izvore zabilježio podrhtavanje tla magnitude od 3,58 do 3,7 u 1,35 sati po GMT-u.

Dužnosnici susjednog Japana i Kine u ovom trenutku nisu imali komentara na izvješća o navodnom nuklearnom pokusu Sjeverne Koreje.

Vojni analitičar State Departmenta, pukovnik Jack Jacobs, izjavio je za MSNBC kako se pretpostavlja da Sjeverna Koreja raspolaže sa šest do osam komada nukleranog oružja.

Na pitanje o opasnosti za američki teritorij, obzirom da Sj.Koreja tvrdi kako raspolaže i s interkontinentalnim balističkim raketama, pukovnik Jacobs je napomenuo kako izrada detonatora atomskog oružja za rakete traži vrlo složenu i naprednu tehnologiju koju Pjongjang još dugo godina neće savladati.