Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki vojnik osuđen je u četvrtak na 100 godina zatvora za suučesništvo u grupnom silovanju jedne 14-godišnje iračke djevojčice i ubojstvu nje i njezine obitelji, počinjeno u ožujku 2006. u Mahmoudiyi, sjeverno od Bagdada.


Naredniku Paulu E. Cortezu (24) vojni sud u Fort Campbellu, Kentucky, odredio je i nečasni otpust iz vojske. Prema sporazumu o priznanju krivnje koji je postigao s tužiteljem, Cortez će nakon 10 godina moći tražiti pomilovanje.

Vezani članci Uznemiravanje djeteta, ilustracija Silovatelju malodobne pokćerke sud smanjio kaznu jer je bio u Domovinskom ratu Seksualno zlostavljao pse, a slučaj bi mogao u zastaru 03 Objavljena presuda za gnjusni slučaj koji je šokirao Hrvatsku: Zaposleniku Europskog parlamenta godinu dana zatvora za višegodišnje silovanje svojih pasa

Cortez je ovoga tjedna priznao krivnju po četiri točke optužnice za ubojstvo, silovanje i sudjelovanje u zavjeri za počinjenje silovanja u jednom od najtežih procesuiranih zločina koji su američke snage počinile u Iraku.

Cortez je u sudnici kroz plač izrazio kajanje zbog silovanja,
ubojstva i patnji koje je nanio obitelji al-Janabi, rekavši kako ni danas "nema odgovora na pitanje zašto je to učinio".

U sporazumu o priznanju krivnje, naveo je kako se s još tri vojnika iz 101. Zračno-desantne brigade dogovorio da siluju 14-godišnju Abeer Qassim al-Janabi. Upali su u kuću obitelji al-Janabi u Mahmoudiyi, silovali Abeer, a poslije ubili nju, njezine roditelje i mlađu sestru.

Cortez je na raspravi o visini kazne opisao kako je bivši vojnik
Steven Green pred njim silovao djevojčicu, a potom ustrijelio sva četiri člana obitelji. Green je optušten iz vojske i sudit će mu se pred saveznim sudom u Kentuckyu.

Coretzov suučesnik James Barker (24) također je priznao krivnju i u studenom prošle godine osuđen je na 90 godina zatvora.

Ostala dvojica optuženih, Jesse Spielman (22) i Bryan Howard (19), čekaju vojno suđenje.