Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skandal u diplomaciji SAD-a

Američki veleposlanik u Belgiji optužen za pedofiliju i prostituciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Howard Gutman, američki veleposlanik u Belgiji postao je središtem novog skandala u američkom State Departmentu. Američki mediji došli su u posjed dokumenata koji su svih šokirali.

Otkako je Hillary Clinton odstupila s mjesta američke glavne tajnice, na vidjelo izranjaju kompromitirajući dokumenti, koji ukazuju na to da je američko ministarstvo vanjskih poslova zataškavalo skandale svojih djelatnika.

Pročitajte i ovo Belgijski premijer Alexander De Croo Izbori su u lipnju Belgija istražuje moguću umiješanost Rusije u europsku izbornu kampanju Žene obučene kao sufražetkinje (Foto: AFP) moćne žene 2020. bi mogla biti prava povjesna prekretnica za žene

>> Hillary Clinton: Napuštam politiku, bavit ću se pitanjima koja volim!

NBC, CBS, BBC i CNN, svi redom pišu i izvještavaju o navodnom nizu afera vezanih za prostituciju i seks s maloljetnicama američkog veleposlanika Howarda Gutmana u Belgiji. Sam Gutman odbija takve optužbe, a oko istih je u međuvremenu već i ispitan, a njegov status u američkoj diplomaciji ostao je nepromijenjen.

CBS je prvi objavio vijest o Gutmanu, nakon što su u ponedjeljak dobili interni dopis od odjela inspektorata o navodnom nedoličnom ponašanju od strane diplomatskog osoblja. U tom dopisu se navode prijestupi od korištenja usluga prostitucije do korištenja opojnih droga, no glasnogovornica State Departmenta, Jen Psaki, iste je navode nazvala apsurdnima.

Sam Gutman odbacio je sve optužbe i nazvao ih blaćenjem njegovog imena. 'Već sam četiri godine veleposlanik u Belgiji. To je bilo fantastično vrijeme i zlo mi je od toga da ga se sad 'blati' na takav način', rekao je za Foreignpolici.com. Gutman je i veliki poklonik aktualnog američkog predsjednika Baracka Obame, a financirao je i njegovu kampanju 2008., kao i njegovu inauguraciju, ukupno sa 750.000 dolara.

Svjetski mediji pišu kako je u razdoblji Clinton, između 2009. i 2013. godine, zataškano osam skandala u američkoj diplomaciji, vezanihi za seks i korištenje opojnih droga. Tako se navodi da su se usluge prostitutki tražile i tijekom službenih putovanja u Rusiji i Kolumbiji, dok je pripadnik američke službe sigurnosti navodno u Bejrutu sudjelovao u jednom silovanju. Isto tako se navodi kako su sigrunosne službe američkog veleposlanstva u Bagdadu redovito dobivale drogu od narko kartela u Iraku.

Bijela kuća istražuje sve optužbe i poručuje kako se takvo ponašanje u američkoj diplomaciji neće tolerirati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene