Sjeverna Koreja (Foto: AFP)
Sjeverna Koreja (Foto: AFP) Foto: Afp

Američki ministar obrane Jim Mattis rekao je američkim vojnicima da moraju biti spremni na sve te dodao da se "olujni oblaci skupljaju" iznad Korejskog poluotoka.


Ministar obrane Jim Mattis nije rekao da će do vojnog sukoba između SAD-a i Sjeverne Koreje doći, ali je naglasio da je diplomacija sa sjevernokorejskim režimom u najboljem stanju kada ima potporu spremne američke vojske.

Vezani članci Kim Jong Un i Donald Trump (Foto: AFP) "Što je prije moguće": Kim se želi sastati s Trumpom, spreman je odustati od oružja Južnokorejska vojna vježba s američkim vojnicima (Foto: Arhiva/AFP) Južna Koreja će prije travnja objaviti kada će održati zajedničke vojne vježbe sa SAD-om

"Naši diplomati mogu govoriti s autoritetom i može im se vjerovati samo kada ste vi, mladi vojnici, spremni za akciju", rekao je Mattis pred desetak vojnika u američkoj saveznoj državi Sjevernoj Carolini, izvještava Independent.

Ti su komentari izrečeni nekoliko dana nakon što je UN-ovo Vijeće sigurnosti izglasalo nove sankcije čiji je cilj onesposobiti jedan od najvećih financijskih izvora Sjeverne Koreje. Nove sankcije će znatno smanjiti količinu nafte koja se Sjevernoj Koreji prodaje, te će u sljedeće dvije godine vratiti sve sjevernokorejske iseljenike, koji predstavljaju veliki izvor financiranja za tu državu.

Vojska se sprema za potencijalni sukob

Predsjednik SAD-a Donald Trump i članovi njegove administracije nekoliko su puta prijetili vojnom intervencijom. Trump se nada da će Sjevernu Koreju prisiliti na obustavu daljnjeg razvijanja programa balističkih projektila. Također, kako bi zaustavio sjevernokorejsko razvijanje nuklearne bombe, pokušava staviti pritisak na regionalne sile poput Kine. U međuvremenu, vojska se sprema za potencijalni sukob.

"Znati što je prošli put pošlo po krivu jednako je važno kao i vlastita spremnost. Znate na što mislim", rekao je Mattis vojnicima, potičući ih da pročitaju knjigu o Korejskom ratu.

Mattis je nekoliko puta rekao da još uvijek vjeruje da bi nesuglasice mogle biti riješene diplomatskim putem, te je dodao da ne misli da će Sjeverna Koreja napraviti išta tijekom Zimskih olimpijskih igara koje se sljedeće godine održavaju u Južnoj Koreji.

"Mislim da Kim Jong Un nije dovoljno glup da ubojstvom sportaša stekne neprijatelje u cijelom svijetu", rekao je Mattis.